DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 7. szombat
F1

Exkluzív: Új csapatfőnök az Alpine-nál?

Folytatódik az Alpine átszervezése, a Formula.hu információi szerint Flavio Briatore iránymutatásai alapján új csapatfőnököt igazolnak az alakulat élére.

Nem lazsál Flavio Briatore, akit a Spanyol Nagydíjon nevezett ki Luca de Meo Renault-fővezér az Alpine ügyvezetői tanácsadójává. A sportágba immáron hivatalosan is visszatért veterán olasz szakember korábban lapunknak azt mondta: két év szükséges ahhoz, hogy az enstone-i istállót versenyképessé varázsolja és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy tartani tudja a tervét.

f1-hungary-sunday-75



Mint arról hétfőn beszámoltunk, az Alpine csupán karnyújtásnyira van attól, hogy 2026-tól a Mercedes erőforrásaival versenyezzenek, lezárva a Renault által működtetett saját motorprogramot. Forrásaink szerint minden jel arra utal, hogy a megállapodás elérhető közelségbe került, kedvező esetben a 2026-tól induló új szövetségről akár már Spa-Francorchamps-ban leránthatják a leplet.

 

Leváltják Bruno Famint?

Ha minden igaz, Briatore a szervezet átalakítására is nagy gondot fordít, ennek jegyében pedig – a Formula.hu által a hungaroringi paddockban hallottak alapján – új csapatfőnök érkezhet a különítmény élére. A lépéssel állítólag nem is várnak az évad végéig: lapunk forrásai szerint ugyanis megtörténhet, hogy a nyári szünetet követő időszakot már az új csapatfőnökkel kívánják megkezdeni.

f1-famin-alpine

Az Alpine-nál jelenleg Bruno Famin irányít, aki 2023 nyarának végén, Otmar Szafnauer menesztését követően vette át a feladatot. A sportautózás világában és más műfajokban komoly sikereket elérő francia szakembert az idei évad kezdetére véglegesítették a csapatfőnöki poszton, ám a pletykák szerint a Briatore által felvázolt új jövőképbe már nem fér bele. 

Famint a Formula.hu forrásai szerint nem menesztik, hanem új feladatkörbe helyezik át és előreláthatólag a Renault más motorsport-programjaiban kaphat szerepet. 

 

Ki lesz az utód?

Nagy kérdés, hogy csapatfőnökként kinek szavaz bizalmat Briatore és de Meo, akiknek – állítólag – több jelötje is van. A mogyoródi paddockban még úgy hírlett, hogy Mattia Binotto is esélyes lehet pozícióra, azonban az ex-ferraris svájciról azóta már tudjuk, hogy az Audi kötelékében tér vissza az F1 körforgásába.

Úgy tudjuk, hogy az Alpine illetékesei minél hamarabb szeretnék meghozni döntést. A hétvégén esedékes Belga Nagydíj az utolsó futam lesz a nyári szünet előtt, a pauzát követően, Zandvoortban pedig már az új vezetőt kívánják a parancsnoki hídon látni.

Az üggyel kapcsolatbna megkerestük az Alpine-t, de választ egyelőre nem kaptunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: