DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 3. kedd
F1

Alonso már elengedte az idei szezont 2025-ért

A négy F1-es élcsapatot elérhetetlennek érzi a spanyol, így arra koncentrálnak az Aston Martinnal, hogy a következő idényre jó fejlesztési irányt találjanak.

Míg a tavalyi szezont meglepetésre az élcsapatok között indította az Aston Martin, a mostani évad során eddig visszacsúszott a középmezőny elejébe. A folyamat persze már a 2023-as idény közepén elindult, Lance Stroll nemrég el is ismerte, hogy egy éve rossz irányba fejlesztett az istálló, amelynek az újításai valóban a legtöbbször nem hozták a tőlük várt eredményt.

Az utóbbi időben az Aston élversenyzője, Fernando Alonso is már kritikusabb volt a gárdával: nemrég úgy fogalmazott, hogy a beszéd helyett a tettekkel kellene igazolni az előrelépüket. A Magyar Nagydíj sajtónapján a Formula.hu jelenlétében az AMR24-essel kapcsolatos nehézségeket is részletezte a kétszeres F1-es világbajnok:

f1-alonso-aston-hungaroring-day0



„Nem könnyű vezetni az autót, és olykor kissé kiszámíthatatlan. Emiatt a versenyző nyilván veszít az önbizalmából, ha nem tudod nyomni neki és nem bízol az autóban, hogy minden kanyarban, minden körben ugyanazt fogja csinálni. A volán mögött ülve nem túl jó a következetlenség, és idén jobban szenvedek ezzel, mint korábban.”

Alonso arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben több kockázatot kell vállalniuk, ez pedig néha visszaüthet: „Nyilván amikor ennyire kicsik a különbségek, és szoros csatát vívsz egy vagy két pontért, olykor kockázatosabb döntéseket hozol. Néha rizikózol a stratégiával, máskor kicsit több kockázatot vállalsz a kelleténél a rajtnál vagy a beállításokkal.”

„Legutóbb ahelyett, hogy minimálisan módosítottunk volna, az egész autót megváltoztattuk az időmérőre, mert tudtuk, hogy a harmadik szabadedzésen használt autóval nem tudtunk volna egy vagy két pontnál többet szerezni.”

f1-alonso-aston-silverstone

„Mindig vannak következményei annak, amit olyankor csinálsz, ha jobb helyezésekhez voltál szokva, aztán egy vagy két pontért szállhatsz csak harcba, és emiatt mindent kockáztatsz, hogy a top 5-be kerülj, és ha ilyenkor kicsúszol a pontszerzők közül, az nem nagy veszteség.”

 

A cél már a 2025-ös F1-es szezon

A 42 éves versenyző a Hungaroringen azt is elismerte, hogy gyakorlatilag már el is engedte a 2024-es szezont annak érdekében, hogy a jövő évre találjanak egy megfelelő fejlesztési irányt:

„Úgy vélem, az a célunk és az én személyes kívánságom, hogy találjunk egy irányt és komfortos utat a fejlesztésekkel, amelyekkel nekivághatunk a téli időszaknak jobban bízva abban, hogy 2025-ben újra egy jobb szezonunk lehet. Szóval 2024-ben szerintem a négy legjobb csapat kicsit elérhetetlen, szóval csak a saját fejlesztéseinkre, a saját autóba vetett bizalmunkra kell figyelnünk, hogy jobb legyen a jövő év.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: