DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. augusztus 31. szombat
F1

„Nem egyszerű a helyzet, de van esélyem egy ülésre” – Zhou a jövőjéről

A Sauber kínai pilótája szerint jócskán megnehezíti az ő és a csapata idei szezonját a nagymértékű készülődés 2026-ra – ennek ellenére próbál jó eredményeket szállítani, hogy jövőre is a mezőny tagja lehessen.

Mindössze három pilóta áll pont nélkül a Magyar Nagydíjat megelőzően – a Williams versenyzője, Logan Sargeant, illetve a Kick Sauber két pilótája, Valtteri Bottas és Guanyu Zhou. Utóbbi legjobb eredménye a 2024-es szezonban egy 11. helyezés volt, még a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon – a Sauber teljesítménye egyre gyengébb a 2026-os preparációknak köszönhetően.

Ez persze nem csak a csapat, de a szerződésért küzdő pilóták helyzetét is nagyban megnehezíti. A Motorsport.com oldalának adott interjújában Zhou elárulta: jó esélyei vannak egy másik alakulathoz leigazolni, ám Carlos Sainz döntése lesz a legmeghatározóbb a jövőbeli istállója kilétében.



„Nem tudom biztosan, de szerintem van esélyem rá” – felelt Zhou arra a kérdésre, hogy láthatjuk-e a jövő évi rajtrácson. „Nagyban fogja befolyásolni az, hogy Carlos hova szerződik végül – ezután kerül pontosításra. Papíron nem egyszerű a helyzetem, hiszen nehéz szezonom van. Azonban, ha a vezetést nézzük, ahogy felkészülök egy futamra, vagy a csapattal történő kommunikációmat, rengeteget fejlődtem és jobban dolgozom, mint korábban.”

„Ez megmutatkozik az telemetriából, illetve a csapatrádión is. Ha probléma van az autóval, nagyon precíz visszajelzést adok, hogy segítsem az alakulat fejlődését. Mindig keresem, hol tudnék javulni pilótaként – ám a legfontosabb az, hogy mindent beleadjak, és várjam, mit hoz a jövő.”

A 2026-os előkészítés nehézségei

A Sauber eredményeire a legkedvezőtlenebb hatással az Audi-project preparációi vannak – azonban Zhou szerint ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az új gyártó érkezése minél zökkenőmentesebb legyen: „Ebben az évben rengeteg változás történik csapaton belül – nem csak a pályán, de a gyárban is.”

„Sokan elmennek, de még több új ember csatlakozik, új szerepkörökkel: 2026-ra nézve ez előnyös, ám az idei évet tekintve hátrányos. Nem könnyíti meg a helyzetünket, de tudtuk, hogy vagy idén, vagy a jövő évi szezonban ilyen szituáció fog kialakulni – mivel 2026-ban már nem lehet drasztikus változtatásokat véghez vinni, korábban kell megtenni őket.”

„Részemről, mindent bele fogok adni a versenyzésbe. Az imolai hétvégét követő futamokon elveszettnek éreztem magam, ám Barcelona óta sokkal motiváltabb vagyok. Sikerült megtalálnunk azt az irányt, ami nekem is megfelel – kezdünk visszatérni, így remélhetőleg hamarosan olyan eredményeket érünk el, amilyeneket szeretnénk. Az időmérőn még javulnom kell – ez most a fő fókuszpontom.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: