DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
F1

Verstappen az F1-es Osztrák Nagydíj pole-jában

Szenzációs időmérőt produkált Max Verstappen, akit ezúttal megszorítani sem tudott az F1-es mezőny: a többiek fölé nőtt a világbajnok.

Bő három órával a sprintfutam után, szombat délután rendezték az F1-es Osztrák Nagydíj időmérőjét, ami a vasárnapi futam rajtrácsáról volt hivatott dönteni.

A kérdés az volt, hogy a tegnapi sprintidőmérőhöz képest mi változik, a McLarenek le tudják-e győzni végre Max Verstappent, de a Q1 nem róluk szólt: némileg meglepő módon Carlos Sainz volt a leggyorsabb a Ferrarival, aki kicsit a semmiből húzta elő ezt a kört – megelőzve Oscar Piastrit, Verstappent és Lando Norrist.

Összességében itt nem történt váratlan fordulat: kiesett a két Stake, a két Williams, valamint Lance Stroll, utolsóként pedig Fernando Alonso jutott tovább a 15. helyen – de Sergio Perez sem lehetett büszke a körére, ami csak a 12. pozícióra volt elég.

A Q2-ben Verstappen ráijesztett a mezőnyre: az új gumikon fél másodperccel (!) előzött meg mindenkit, George Russell és a két McLaren követte – azt pedig, hogy a Red Bull feljebb kapcsolt, Sergio Perez is jelezte, aki az ötödik helyre jött be az eddigi szenvedést követően. A második próbálkozások egy kicsit változtattak a képen, Sainz bejött másodiknak, de Verstappen előnye maradt bő fél másodperc, így fordultunk rá a Q3-ra – ahol a két Red Bull, a két McLaren, a két Mercedes, a két Ferrari, Nico Hülkenberg és Esteban Ocon vehetett részt. A peches versenyző ezúttal Daniel Ricciardo volt, aki ugyan legyőzte Yuki Tsunodát, de 15 ezredmásodperccel marad le Ocontól és így a Q3-tól.

f1-verstappen-pole



A Q3 első körében is maradt a nyomasztó Verstappen-fölény: közel négy tizeddel volt gyorsabb Norrisnál a Red Bull sztárja, a harmadik helyre Russell jött be a Mercedesszel, Leclerc, Piastri, Hamilton, Sainz és a már egy másodpercnél is többet kapó (!) Perez elé.

Másodjára Verstappen tovább javított, így négy tized fölé növelte az előnyét, és bár a két McLaren egymásnak feszült, de ugyanaz alakult ki, mint tegnap: Norris a második, Piastri a harmadik, Russell a Mercedesszel a negyedik, a javító Sainz az ötödik, megelőzve Hamiltont, míg Leclerc hibázott az utolsó szektorban, így nem tudott második kört teljesíteni és csak hetedik lett. A leintés után aztán egy fordulat még történt: Piastri körét törölték, úgyhogy Verstappen, Norris, Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc, Piastri, Perez, Hülkenberg, Ocon sorrenddel zárult a kvalifikáció.

Az F1-es Osztrák Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:04,314
2. Lando Norris McLaren +0,404
3. George Russell Mercedes +0,526
4. Carlos Sainz Ferrari +0,537
5. Lewis Hamilton Mercedes +0,589
6. Charles Leclerc Ferrari +0,730
7. Oscar Piastri McLaren +0,734
8. Sergio Perez Red Bull +0,888
9. Nico Hülkenberg Haas +1,071
10. Esteban Ocon Alpine +1,569
11. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB  
12. Kevin Magnussen Haas  
13. Pierre Gasly Alpine  
14. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB  
15. Fernando Alonso Aston Martin  
16. Alexander Albon Williams  
17. Lance Stroll Aston Martin  
18. Valtteri Bottas Stake  
19. Logan Sargeant Williams  
20. Guanyu Zhou Stake  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: