DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 30. vasárnap
F1

Csak a stratégia miatt tűnt gyorsabbnak Norris Verstappennél?

A mclarenes szerint az utólagos vizsgálatok alapján erre jutottak. Úgy érzi, túl kritikus volt a rajtjával, de tudja: tökéletesnek kell lenniük a Red Bull legyőzéséhez.

Egy hete a Formula-1-es Spanyol Nagydíjon Lando Norris két századmásodperces fórral megszerezte a pole-pozíciót, a startnál azonban rögtön elé került Max Verstappen – ráadásul a szélárnyékot kihasználva George Russell mindkettejüket megelőzte –, akit aztán már nem is tudott visszaelőzni a verseny hátralévő részében.

Norris a futam után szemmel láthatóan csalódott volt a második hellyel, úgy érezte, a rajtján úszott el a győzelem. Néhány nappal később a McLaren pilótája már kevésbé volt kritikus magával szemben, de továbbra is úgy érzi, hogy hiányzik az utolsó egy százalék Verstappenék legyőzéséhez. De hol lehet azt megtalálni?

f1-norris-barcelona-mclaren-2



„Nem hiszem, hogy lenne erre könnyű válasz” – felelte Norris a spielbergi sajtónapon. „Még a rajtom sem volt annyira rossz. A verseny után talán túl kritikus voltam azzal, hogy azt mondtam, rosszul rajtoltam, de nem így történt, és George amúgy is megelőzött volna.”

„Egyszerűen csak minden apró területen szükségünk van kicsivel több felkészülésre és gyakorlásra pénteken és szombaton. Könnyen megpróbálhattam volna hős lenni és kívülről körbeautózni Maxot, de ez csak balesetet eredményezett volna, amivel kiütöm George-ot is.”

„A 2-es kanyar után minden nagyon jó volt, beleértve a stratégiánkat is. Tudom, hogy sok kritikát kapott a taktikánk, de ez olyanoktól jön, akiknek ötletünk sincs arról, miről beszélnek. Szóval nagyon elégedett vagyok nagyjából 99,5 százalékig. Csak néhány méter a rajt után került sokba.”

 

Mégsem a McLaren volt a leggyorsabb Barcelonában?

A vasárnapi verseny után Norris több riválisával egyetértésben arról beszélt, hogy a McLaren volt a leggyorsabb Barcelonában. Mostanra ezt a véleményét is kissé finomította a fiatal brit:

f1-norris-barcelona-mclaren-1

„Miután megvizsgáltuk a múlt hétvégét, nem feltétlenül gondolom azt, hogy sokkal gyorsabb autónk lett volna, mint a Red Bullnak. Azért tűntem gyorsabbnak Maxnál, mert elnyújtottam az etapjaimat, így komoly gumielőnyben voltam. Nem tűnhet soknak, de négykörös gumikülönbség elég extrém köridőkülönbséget jelenthet Barcelonában.”

Abban ugyanakkor biztos Norris, hogy képesek futamokat nyerni – de tökéletesnek kell lenniük Verstappen és a Red Bull ellen: „Csak néhány apróságot kell rendbe raknom, valamint csapatként is kicsivel jobb munkát kell végeznünk. De sok minden a szükséges szinten volt, szóval nyerhetünk néhány versenyt.”

„Határozottan úgy vélem, hogy ez lehetséges annak fényében, ahogy a csapat és én is teljesítünk jelenleg. De minden idők egyik legjobb versenyzője ellen megyünk, az egyik legjobban teljesítő csapat ellen a Formula-1-ben, szóval mindent tökéletesen kell végrehajtanunk, és a legutóbbi hétvégén nem ez volt a helyzet.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: