DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 30. vasárnap
F1

A Haas „jogos indokkal” szakított az oroszokkal

Fennállt a veszélye, hogy a Haas maradjon az utolsó nem orosz csapat orosz névadó szponzorral, és jogos volt a szakítás az Uralkalival az eljáró testület szerint.

Nemrég számolhattunk be arról, hogy a Haas istállót korábbi főszponzora, az Uralkali közleménye szerint arra kötelezték, hogy fizesse vissza a 2022-es szezonra már elutalt támogatást az orosz cégnek, hiszen az ukrajnai invázió kezdetekor az amerikai istálló azonnali hatállyal felbontotta a partneri viszonyát az orosz vállalattal.

mazepin-helmet



A Haas most reagált a közleményre, s az általuk nyilvánosságra hozott állásfoglalás erősen ellentmond annak, amit az oroszok állítottak. A közlemény szerint az illetékes svájci bíróság úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a csapatnak „jogos indoka volt” a szponzori szerződés megszüntetésére, és elutasította az Uralkali szerződésszegésre vonatkozó állítását.

A közlemény folytatásában a Haas ismerteti a történteket: A Haas 2022. március 4-én, nem sokkal azt követően, hogy az orosz katonai erők megszállták Ukrajnát, felbontotta az Uralkalival kötött megállapodását. A testület úgy ítélte meg, hogy a felek kapcsolatára vonatkozó összes tényt figyelembe véve, beleértve az Uralkali Oroszországgal való kapcsolatát, a Haastól „nem lehetett elvárni, hogy ilyen körülmények között folytassa a szponzori együttműködést”,majd azzal zárta, hogy „a választottbíróság megállapítja, hogy a Haasnak jogos indoka volt a szponzori szerződés felmondására”.

mazepin-2021-2

A Haas közleménye szerint az eljáró testület hangsúlyozta azt is, hogy mivel közvetlenül az ukrajnai inváziót követően a legtöbben megszakították a kapcsolatukat az orosz cégekkel, fennállt a veszélye annak, hogy „a Haas gyorsan az utolsó nem orosz sportcsapat legyen, amely orosz névadó szponzorral folytatja.”

Végül a Haas azt is hangsúlyozta, hogy szó nincs a teljes összeg visszafizetéséről, a testület úgy rendelkezett, hogy a Haas tartsa meg a szponzori díjnak a felmondás előtti időszakra eső részét, és csak a fennmaradó összeget térítse vissza az Uralkali számára.

mazepin-2021

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: