DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

„Ez nem Antonelli-szabály” – megvárja a 18-at a Mercedes

Nincs közük az FIA szabálymódosításához, állítja Toto Wolff, és hiába adott már a lehetőség Andrea Kimi Antonelli korai F1-es debütálására, nem fognak élni vele.

Módosította Nemzetközi Sportkódexét az FIA, a szuperlicensz feltételei között maradt a betöltött 18. életév, de bekerült egy kivétel: kiemelkedően tehetséges és érett versenyző esetében az FIA dönthet úgy, hogy már 17 évesen megadja az engedélyt.

A változtatást rögtön Antonelli-szabályként emlegették, és nehéz nem látni a Mercedes lobbierejét mögötte: hírek szerint korábban már kérvényezték, hogy Andrea Kimi Antonelli 18. születésnapja előtt – ami augusztus 25-én esedékes – bemutatkozhasson a Formula-1-ben, amire a Williams színeiben kerülhetne sor, tesztként a jövő évi Mercedes-debütálás előtt.

Az akadály most elhárult, Toto Wolff azonban állítja, a szabálymódosítást nem Antonelli miatt hozták, és nem is fogják azt kihasználni az olasz 18. születésnapjáig.



„Semmit nem jelent. Én úgy látom, az FIA állást foglalt, kimondta, nem akarnak egy szigorú életkorlimitet, hogy a fiatalok gyors úton bekerülhessenek, ha a sikerük kiemelkedő. Ez nem Antonelli-szabály, csupán egy változás a Motorport Világtanács előírásaiban, amely egyébként már korábban is lehetséges volt elnöki engedéllyel” – állította a csapatfőnökök sajtótájékoztatóján Wolff, hogy nincs közük az FIA lépéséhez.

„Ami minket illet, számunkra ez nem jelent nagy különbséget. Kimi F2-ben szerepel, korábbi autót tesztel, tanul, fejlődik, hibákat követ el, ez a jelenlegi státusz. Nem sürgető szükség, hogy autóba ültessük őt” – tette hozzá Wolff, hogy rövid távon nem tervezik a bemutatkozást.

Antonelli szabadedzést sem kap 18. születésnapja előtt?

A sportkódexben szereplő kivétel nem csupán teljes versenyhétvégén, hanem szabadedzésen való részvételre is vonatkozik: azaz az FIA engedélyével Antonellit legalább első edzéseken kipróbálhatná a Mercedes 18 éves kora előtt, a későbbi bemutatkozásra felkészítő program részeként. (Ezzel a csapat kötelezettségének is eleget tenne a fiatal versenyzők két szabadedzésen való szerepeltetésére vonatkozó szabálynak megfelelően.)

Wolff azonban erre a lehetőségre sem kapott rá, az osztrák így válaszolt: „Első szabadedzéseket amúgy is adhatunk neki a 18. születésnapja után, rögtön a leállást követően” – válaszolta, amiből arra következtethetünk, az Olasz Nagydíj előtt szabadedzésen sem látjuk Andrea Kimi Antonellit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: