DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
F1

„2026-tól nem lesznek ilyen szoros csaták” – figyelmeztet Norris

A McLaren brit versenyzője szerint az új szabályok érkezésével ismét szét fog szakadni az F1-es mezőny, így nem láthatunk majd a kanadaihoz hasonló hétvégéket.

Bár a Red Bull a tavalyihoz hasonlóan nagy fölényben kezdte a 2024-es Formula-1-es idényt, az utóbbi versenyeken határozottan úgy tűnt Max Verstappen győzelmei ellenére is, hogy a riválisok felzárkóztak rájuk. A Ferrari eleve nem volt messze tőlük a szezon elején sem, Miamitól kezdve a McLaren abszolút megérkezett rájuk, Kanadában pedig úgy festett, hogy az új első szárny révén a Mercedes is beszállt az élmezőny csatájába.

Mindez a szombati időmérőn csúcsosodott ki, és nem is csak George Russell és Verstappen ezredmásodpercre azonos köridői révén, hiszen az első hét helyezettet kevesebb, mint három tizedmásodperc választotta el egymástól a Q3-ban.

f1-start-kanada



Ezt követően nyilatkozott úgy a kvalifikációt harmadikként, a másnapi versenyt másodikként záró Lando Norris, hogy érzése szerint a 2026-ban érkező új szabályrendszer újfent szét fogja majd zilálni a mezőnyt: „Úgy gondolom, nem lesznek ilyen napok, mint most. Valószínűleg nem lesznek olyan napok 2026-ban, 2027-ben vagy 2028-ban, mint az előző hetekben” – vélekedett a McLaren versenyzője.

„Ez mindig is így ment: bármikor változtatnak a szabályokon, nagyok lesznek a különbségek. Még az előző éra végén, 2021-ben is összerázódott a mezőny: a Red Bull harcolt a Mercedes ellen, és szorosabbá vált a küzdelem. Aztán megint szétszakadt a mezőny.”

„A Red Bullnak megvolt az időszaka, és most úgy fest, képesek vagyunk felzárkózni. Úgyhogy közeledünk, és szerintem a következő év mindenki számára izgalmas lesz az elsőktől az utolsókig. De aztán ez mind eltűnik majd 2026-ban.”

f1-norris-verstappen-russell-podium

Norris mindezek ellenére nem akart határozott állást foglalni annak kapcsán, hogy jobb-e, ha néhány évente megújítják a szabályrendszert vagy inkább hosszabb ideig változatlanul kellene hagyni az előírásokat:

„Lehet, hogy teljesen más típusú versenyzést fogunk kapni. Nem egyszerű a válasz, és nem is tudom. Szerintem senki nem tudja, pontosan hogyan fognak elsülni ezek.”

„De mindig a szabályciklus végén látunk szorosabb csatákat, és most a Mercedes is csatlakozott. Így négy csapat küzd az élen, ami nyolc autót jelent, különböző győzteseket fogunk látni, ami szerintem izgalmas a nézőknek. De egyértelmű, hogy ez nem így lesz 2026-ban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: