DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 30. vasárnap
F1

Min változtat az új aszfalt az F1-es Kanadai Nagydíjon?

Az újraaszfaltozott pályának lehet szerepe és jelentősége a hétvége alakulásában, de egy bukóteret és a kerékvetőket is megváltoztattak a szervezők.

Új aszfaltot kapott erre az évre a montreali F1-es pálya, ami kicsit módosíthat az eddigieken: igaz, a hírek szerint a pálya alapvető tulajdonságai nem változnak, de az új aszfalt mégis rejt magában meglepetéseket.

Mivel versenyeket nem igazán rendeznek ezen a helyszínen, így az év nagy részében csak gyalogosan és kerékpárral használják a pályát, emiatt pedig nagyon jelentősen javulhat majd a tapadás a hétvége folyamán, köszönhetően a szinte nulláról történő felgumizásnak.

f1-canada



A Pirelli arra számít, hogy az alapvető karakterisztika, illetve a gumikopás nem változik az új aszfalttal, viszont új jelenségként felmerülhet a szemcsésedés veszélye: az abroncsgyártó úgy számol, hogy ez főleg a pénteki szabadedzéseken, és különösen a lágyabb keveréknél jelentkezhet problémaként.

A gumik egyébként nem kapnak túl nagy oldalirányú terhelést, nincsenek hosszú, nyújtott tempós kanyarok, inkább a hosszanti irányból érkező terheléssel kell megbirkózni, vagyis a kemény féktávokkal és a hátsó gumiknak a lassú kanyarokból való kigyorsításokkal.

Egyébként a Pirelli a C3-as, a C4-es és a C5-ös gumikat hozza magával Montrealba.

 

A kerékvetők is megújultak

Az aszfalt mellett a kerékvetőket is kicserélték Montrealban, és azok használata kulcsfontosságú a jó köridő eléréséhez ezen a pályán. Vannak pontok, ahol agresszíven kell átdobni rajtuk az autót, például az utolsó sikánnál, és a hírek szerint az új kerékvetőkkel is megmarad ez a faktor. Nem jó hír ez a Red Bull számára, amely ezzel küzdött Monacóban, és a várakozások szerint itt sem érzi majd magát igazán otthon az RB20-as.

Szintén változás még, hogy a négyes-ötös kanyarnál az eddigi aszfaltozott bukóteret fűre cserélték, ami tovább nehezíti a pilóták dolgát.

Az F1-es Kanadai Nagydíj videós felvezetője megtekinthető YouTube-csatornánkon:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: