DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

Leclerc az élen, Perez csak a 7.: aktuális forma az F1-ben

Az elmúlt három versenyhétvégén nem Max Verstappen szerezte a legtöbb pontot az F1-ben, Sergio Perez pedig eltűnt a süllyesztőben.

Ugyan az idény elején még egyértelmű Red Bull-fölényt láthattunk (az év első négy futamából hármat is kettős győzelemmel húzott be a világbajnok, csak Melbourne jelentett kivételt), azóta azonban fordulni látszik a kocka.

Már Miamiban (sőt, előtte Kínában) is felzárkózott a McLaren, amellyel Lando Norris megszerezte a pályafutása első győzelmét, majd Imolában egy másodpercen belül zárt Max Versetappenhez képest, Monacóban pedig esélytelennek bizonyult a holland: hatodik lett az időmérőn és a versenyen is, a győzelmet pedig Charles Leclerc zsebelte be.

A forduló széljárást érdemes megvizsgálni: az utóbbi három versenyhétvégén szerzett pontok alapján ugyanis már nem Verstappené a legtöbb egység, hanem Leclerc-é. Íme Miami (sprinttel együtt), Imola és Monaco összegzése:

  Pilóta Csapat Pontszám
1. Charles Leclerc Ferrari 62
2. Max Verstappen Red Bull 59
3. Lando Norris McLaren 55
4. Carlos Sainz Ferrari 39
5. Oscar Piastri McLaren 33
6. Lewis Hamilton Mercedes 23
7. Sergio Perez Red Bull 22

Vagyis a monacói győztes, aki Imolában és Miamiban is dobogóra állt, hárommal több egységet gyűjtött, mint Verstappen, de Norris is nagyon közel van a hollandhoz – közöttük szorossá vált a küzdelem.

06-scuderia-ferrari-monaco-gp-thursday-gallery_864440c3-1db0-43db-944e-ed984793ad32_resize



Carlos Sainz és Oscar Piastri jelenleg stabil, hatékony második erőnek számít a Ferrarin és a McLarenen belül, az érdekes viszont Sergio Perez bukása: a mexikói remekül kezdte az idényt, a futamok mellett az időmérőkön is hozta a jó eredményeket, ezeken a hétvégéken viszont teljes mértékben elsüllyedt. 

Miamiban még szerzett 18 pontot (aminél többet egyébként csak Kínában szerzett eddig), Imolában viszont négy, Monacóban pedig nulla pontot gyűjtött – ami kezd égetővé válni a Red Bull számára.

 

Felszínre kerül a Perez-probléma?

A konstruktőri tabellán nincs nagy előnye a Red Bullnak, az utóbbi hétvégéken pedig rendre felvette a kesztyűt a bajnokkal a McLaren és a Ferrari is, ahol továbbra is van két erős pilóta – az energiaitalosoknál viszont most kezd problémát eredményezni Perez teljesítménye. 

Az év eleji stabil második hely után most, hogy az autó már nem emelkedik ki messze a mezőnyből, három hétvége alatt mindössze a hetedik legtöbb pontot tudta gyűjteni, és még az a Lewis Hamilton is megelőzte, akit a legtöbben lesajnálnak az idei produkciója alapján.

SI202405160276_hires_jpeg_24bit_rgb_resize

Imolában a Q2-ben, Monacóban pedig a Q1-ben esett ki az időmérőn, és ezzel az autóval már nem lehet olyan könnyen átvágni a mezőnyön, mint az előző években – egyre fájóbb a gyenge kvalifikációs teljesítmény, valamint a gyenge összteljesítmény is.

A következő hetek kritikusak lesznek Perez és a Red Bull számára: vajon vissza tudják-e verni a többiek rohamait? Mert ha nem, akkor a mexikói pozíciója könnyen tarthatatlanná válhat…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: