DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 12. szerda
F1

Albon tárgyalt más csapatokkal, de…

Nem árulta el, mely F1-es istállókról volt szó, de a thai-brit pilóta hangsúlyozta: hisz a Williams projektjében és James Vowlesban, ezért döntött a hosszabbítás mellett.

Újabb hely kelt el a 2025-ös – és a 2026-os – Formula-1-es rajtrácson a minap azzal, hogy a Williams bejelentette, hogy többéves szerződéshosszabbítást írtak alá Alexander Albonnal. Noha James Vowles csapatvezető már az idény elején is arról beszélt, hogy a jövő évre is megállapodásuk van a 2022-ben a mezőnybe velük visszatérő pilótával, a thai-brit maradása csak ezzel vált véglegessé.

Ugyanis az elmúlt hónapokban többször is felröppentek olyan értesülések, hogy akár egy nagycsapat is kivetheti rá a hálóját: szóba került a neve haloványan a pletykákban Lewis Hamilton helyetteseként a Mercedesnél, valamint a Red Bullnál is a korábbi kapocs és a thai többségi tulajdonos révén. Imolában maga Albon is elismerte, hogy voltak egyeztetések más istállókkal – igaz, nem nevezte meg, kikkel:

f1-albon-williams-1_1



„Nem fogom megmondani, mely csapatokkal beszéltem, de volt néhány” – idézi a versenyzőt a Crash.net portál. „Elkerülhetetlenül az döntött végül, hogy melyik csapatról gondoltam azt, hogy a legjobban passzol hozzám, és ez a Williams.”

„Szóval mindent áttekintve nyilván sok idő volt a választás. Kicsit úgy tűnik most, hogy ez most egy kivárásos játék és mindenki csak késlekedik meg hasonlók. Szóval részemről ez inkább arról szólt, hogy zárjuk le, írjuk alá, és koncentráljunk az építkezésre és a csapat jövőjére.”

Albon azt is elmondta, hogy nem vonzotta az a lehetőség, hogy esetlegesen egy élcsapat hívására várjon: „Nem, ez az egész az utazásról szól. Azt gondolom, ha másfelé tekintünk, sok a ’ha’, a ’de’ és a ’talán’, sok a mozgó elem. Különösen jelenleg az ilyen típusú ülések körül. Valójában csak a Mercedesnél van ténylegesen egy. Sok mindennek kell megtörténnie, és sokféle út van.”

A tavaly a Williamst gyakorlatilag egymaga a konstruktőri hetedik helyig vezető pilóta saját bevallása szerint sosem ingott meg a döntésében: „Nem. Természetesen nyitva hagytam az opcióimat és beszéltem más csapatokkal. Nyilván nagyon korán meghúzták a ravaszt idén. Azt mondanám, még a májusi aláírás is elég korai. Pusztán arra fókuszáltunk, hogy haladjunk vele. Hosszú utazás áll még előttünk, nem titkoljuk. Jó úgy nekivágni az év hátralévő részének, hogy arra figyelhetünk, hol kell változtatnunk és fejlődnünk.”

f1-albon-williams-2_1

Hisz Vowlesban és a projektben is

Albon arról is beszélt az F1-es Emilia-romagnai Nagydíj csütörtöki médianapján, hogy a csapatvezető, James Vowles személye is fontos tényező volt a döntésében, valamint az általa végrehajtott változtatások:

„Először is ez az a csapat, amelynél versenyzem: ismerem őket, ismerem az embereket. Hiszek a projektben, hiszek Jamesben és a vezetőségben. Úgy vélem, a Williams számára magasabban van a plafon, mint amit jelenleg mutatunk. És főleg ha megnézem azokat az istállókat, akikkel jelenleg versenyzünk, náluk többet kellene elérnünk a következő néhány évben.”

Albon hangsúlyozta: a projekt részének érzi magát, és ilyen minőségében látja is, milyen „szeizmikus változások” zajlanak a színfalak mögött annak érdekében, hogy a sokszor emlegetett idejétmúlt procedúráktól és szoftverektől megszabaduljanak – és például ezek a drasztikus lépések eredményeztek azt is, hogy a Williamsnek csak a legutóbbi Miami Nagydíjtól kezdődően állt rendelkezésére tartalék karosszéria.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: