DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 18. csütörtök
F1

„Nem szeretem ezt a hülye taktikát, de így kellett csinálnom” – Magnussen a csapatérdek miatt kezdett ámokfutásba

Magnussen elismerte, sportszerűtlenül játszott a büntetés kiosztása után – meglepő módon Hamilton nem haragszik rá, sőt szimpatizál az őszinte ellenféllel.

Az ámokfutás az a szó, ami Kevin Magnussen sprintjéről eszünkbe jut – a Haas kettős pontszerzés felé tartott, a fenyegetést Lewis Hamilton jelentette a nyolcadik helyen haladó dánra. Az eleinte látványos csata elfajult, miután a futólag előre kerülő Mercedest kontakttal zökkentette ki a Haas. Magnussen esélyei elszálltak, amikor a sikán átvágásáért időbüntetést kapott, ő azonban minden eszközt megragadott, hogy továbbra is maga mögött tartsa Hamiltont – olyan szinten, hogy a mezőny komplett második fele feltorlódott mögöttük.

A sprint után nyilatkozó Magnussen nem is tagadta, piszkosan játszott, megérdemelte a büntetéseket, amelyekből négyet is kiosztottak neki (lásd lejjebb):

„Mindegyik büntetést megérdemeltem, ez nem kérdés. De megint ilyen játékot kellett játszanom. Nagyon jó helyzetben voltam Nico mögött, a futam elején pozíciókat nyerve feljöttem a nyolcadik helyig és Lewis ellen is jól védekeztem, mivel Nicótól DRS-t kaptam” – részletezte a futam felfelé ívelő fázisát a 14. rajtkockából induló Magnussen. A sprint akkor kezdett félrecsúszni, amikor egy másodpercen kívülre került.

„Azután Nico levágta a sikánt, én pedig elvesztettem a DRS lehetőségét. Pedig visszaadhatta volna nekem a DRS-t, hogy védekezhessek, akkor meglehetett volna a hetedik-nyolcadik hely… Helyette sebezhetővé váltam Lewisszal szemben, elkezdtem őrültként harcolni vele. Különbséget kellett kialakítanom, mint Dzsiddában.”Bár Hülkenberg nem segítette őt a DRS-sel – pedig csak kicsit kellett volna lassítania, hogy csapattársa aktiválási távolságba kerüljön –, Magnussen hangsúlyozza, azért kezdett ámokfutásába, nem számolva a repkedő büntetéseket, hogy a másik Haast védjed Hamilton lehetséges támadásától.

„Elkezdtem ezt a hülye taktikát, amit nem is szeretek, de végső soron a dolgom végeztem, mint csapatjátékos, Nico pedig megszerezte a pontjait, köszönhetően a különbségnek, amit kiépítettem neki Lewishoz és Tsunodához képest, akik nem tudták megfogni őt. Nem szeretek így versenyezni, de ma ezt kellett tennem” – zárta beismerő nyilatkozatát Magnussen.

Négy időbüntetést is kapott Magnussen

A Miami Nagydíj sprintje közben nem volt egyszerű követni, hány különböző kihágás miatt kapott büntetést Kevin Magnussen. A végső válasz négy egymástól független alkalom, 35 másodperc értékben.

Az első 10 másodperces időbüntetést a sikán levágásáért és előnyszerzésért kapta. További két büntetést kapott ugyancsak előnyszerzésért, egy öt másodpercest pedig azért, mert négyszer is megszegte a pályahatárokat azokon a pontokon, ahol a fehér vonal háromszori átlépése megengedett.

A végelszámolás utolsó, 18. helyen értékeli Kevin Magnussent, 66 másodperces lemaradással a győzteshez képest – a hetedikként beérő Hülkenberg 22 másodpercet kapott Max Verstappentől, egy normál versenyen kevéssel mögötte végzett volna a dán.

Tetszett Hamiltonnak Magnussen őszintesége

Meglepő, hogyan reagált Lewis Hamilton – aki Magnussen próbálkozásai ellenére nyolcadikként célba ért, de a pontoktól egy a párharctól független időbüntetés fosztotta meg, melyet bokszutcai gyorshajtásért kapott. A Mercedes hétszeres világbajnoka nem háborodott fel a dán elismerésével szembesülve, sőt gratulált azért, hogy riválisa nem próbálta szépíteni a helyzetet.

„Ezt egy nagyon őszinte dolognak tartom tőle – ami szerintem nagyon cool. Jó versenyünk volt, néhol kicsit túlment a határon, de szeretem az ilyet. Szeretem a kemény versenyzést és semmi sem frusztrált. Ezt kell csinálni a csapatmunka érdekében, szóval bravó” – nyilatkozta Hamilton, aki kicsit korábban szintén tartott egy bemutatót a szeretett kemény versenyzésből: ő indította el a négyes kontaktot a rajtnál, amely Lando Norris és Lance Stroll kieséséhez vezetett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: