DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Sainz: Jól vezetek, de az F1-ben az autó is nagyon kell

A bombaformában versenyző spanyol szerint a 2024-re megváltozott Ferrari kell ahhoz, hogy így tündököljön: nemcsak a tempója, de más tulajdonsága is.

Élete formáját mutatja eddig idén Carlos Sainz, aki egy futamot ugyan kihagyott egy vakbélműtét miatt, de ezt leszámítva háromból háromszor állt dobogón, háromból háromszor győzte le ferraris csapattársát, Charles Leclerc-t, és megnyerte az Ausztrál Nagydíjat.

A spanyol a kihagyott verseny ellenére is ott van a bajnokság élmezőnyében, láthatóan élvezi az idei autót, de pontosan erre mutatott rá, amikor a teljesítményéről kérdezték: az autó is kell ahhoz, hogy villoghasson.

240063-scuderia-ferrari-japanese-gp-sunday_1a387205-daec-4b17-ba5f-f6f0483b6425_resize



„Az emberek talán azt hiszik, hogy most én vezetek jobb formában, meg minden, de a valóság az, hogy az F1-ben az autó nagyon fontos. Idén tényleg jó formában vezetek, magas szinten teljesítek, de ugyanakkor olyan autóm van, ami megengedi, hogy egy kicsit tovább kint maradjak, megengedi, hogy kicsit közelebb menjen a másik autóhoz, hogy játszhassunk kicsit a stratégiával – ezek pedig esélyt adnak arra, hogy csillogj” – magyarázta a helyzetet Sainz.

Itt pedig nemcsak arra gondol, hogy egy autó gyors legyen, vagy a leggyorsabb legyen, hanem arra, hogy hogyan viselkedik, hogy mit tehet meg vele egy versenyző és mit nem. Vannak autók, amelyek a középmezőnyben foglalnak helyet a tempó terén, de olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek felértékelik az őket vezető versenyzőket, mert mondjuk remekül lehet velük védekezni, vagy éppen előzni – Sainz szerint az idei Ferrari gyors is, és vezethető is.

240050-scuderia-ferrari-japanese-gp-saturday_8142c709-b033-48d0-8020-17bd2da6e881_resize

„Ezért nagyon fontos egy pilóta számára, hogy jó autóban üljön, mert a tavalyi autóval úgy néztünk ki, mint aki csak hátrafelé halad, mindig csak védekezik, nehéz volt jó futamokat összerakni. Idén eddig három futamból két dobogó, sok előzés és egy győzelem jött össze. Teljesen más a kép, és megmutatja, hogy ebben a sportban mennyire fontos az autó” – mondta a spanyol.

És hogy lehet-e még esélyük a Red Bull ellen?

„Szerintem amikor Monzába, Szingapúrba, vagy Miamiba megyünk, akkor lehet esélyünk a győzelemért harcolni. De szerintem a Red Bullnak a szezon első harmadában előnye lesz, amíg nem hozunk egy-két olyan fejlesztést, amelyekkel már stabilabban tudunk velük majd harcolni. Addigra viszont már túl nagy előnyük lesz a bajnokságban. De addig is több Ausztrál Nagydíjra lenen szükségünk!” – tette hozzá Sainz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: