DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Elhunyt a csapatalapító, akinél Senna debütált

86 éves korában elhunyt Ted Toleman, akinek a csapata a nyolcvanas években szerepelt az F1-ben, ma Alpine néven van jelen a mezőnyben, és amelynél Ayrton Senna is debütált.

86 éves korában elhunyt Ted Toleman korábbi Formula-1-es csapatalapító és csapattulajdonos – közölte a családja. A közlemény szerint Toleman hosszú ideje betegségben szenvedett, és április 10-én a veseproblémáival kapcsolatos komplikációk miatt hunyt el.

 

A Toleman csapat az 1980-as évek első felében szerepelt az F1-ben: 1981-től 1985-ig futott ezen a néven az alakulat. Összesen 70 nagydíjon vett részt az alakulat, amely egy pole-pozíciót és három dobogós helyezést tudott ez idő alatt felmutatni.

A csapat arról a legismertebb, hogy 1984-ben náluk mutatkozott be a későbbi háromszoros világbajnok legenda, Ayrton Senna: a brazil nevéhez köthető mindhárom pódium, valamint az ő vezérletével a konstruktőri értékelés hetedik helyen zárt az istálló.

f1-senna-toleman-1984

Ayrton Senna a Toleman F1-es autójában 1984-ben


 

1985 után a Benetton vásárolta fel a csapatot, amely többszöri átalakulás után most is jelen van az F1-es rajtrácson, méghozzá Alpine néven (korábban a Renault gyári csapataként, valamint rövid ideig Lotusként is szerepelt az enstone-i istálló).

Ted Toleman egyébként az F1-es csapattulajdonosi poszt mellett is imádta a sebességet, többek között elindult a Le Mans-i 24 óráson és a Dakar Ralin is – sőt, még motorcsónakkal is versenyzett.

A gyászhírre az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is reagált rövid kommünikében: „Szomorúan hallottam, hogy elhunyt Ted Toleman. Rengeteget adott a Formula-1-nek, az eredményei és az öröksége mindig is a történelmünk része marad. Gondolunk a családra és a barátokra ebben a szomorú időszakban” – írta Domenicali.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: