DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Horner vádlóját elnémították, fél és magányos

Megfélemlítették, elnémították, magára maradt a Christian Horner elleni vádakat megfogalmazó nő, akinek egy barátja részletesen beszélt a BBC-nek az ügyről.

Aki nem egy kő alatt töltötte az elmúlt két hónapot, épp eleget hallhatott az úgynevezett Horner-ügyről, mely azt követően robbant ki, hogy a Red Bull egyik alkalmazottja panaszt tett a csapatfőnök viselkedése miatt, a BBC Sport összegzése szerint kényszerítő és bántalmazó magatartás, illetve szexuális zaklatás miatt.

A panaszt benyújtó hölgy titoktartási kötelezettsége miatt, ha akarna, sem beszélhetne az ügy részleteiről, a BBC-nek azonban sikerült megszólaltatnia egy családi barátot, aki névtelenséget kérve nyilatkozott arról, hogyan éli meg a történteket a Red Bull által azóta a munkavégzés alól felfüggesztett nő.

horner-melbourne



„Az emberek nem érthetik, milyen ez most az ő számára. Nem tud és nem is akar beszélni róla, de azt elmondhatom, hogy mit tesz vele ez az egész. Akárhányszor kérdeztem tőle valamit, mindig sírva fakadt, és azt mondta, hogy nincs kivel beszélnie, mert nem beszélhet.”

„Nagyon zaklatott, nagyon dühös, nagyon rémült, nagyon megfélemlített, nagyon magányos. És azt hiszem, az emberek képtelenek megérteni anélkül, hogy az ő helyében lennének, hogy milyen ez neki” – mondta a barát, majd kitért azokra a WhatsApp-beszélgetésekre, melyeket a belső vizsgálat Hornert felmentő ítéletének másnapján hoztak nyilvánosságra ismeretlenek.

„Mindannyian elolvashatjuk a WhatsApp-üzeneteket, és bárki levonhatja a saját következtetését, hogy ez megfelelő kapcsolat volt-e egy vezérigazgató és egy asszisztens között” – mondta, majd hozzátette, hogy nem érti, miért nem próbál a Red Bull és Horner kellő transzparenciával kommunikálni az üzeneteket illetően.

„Horner mindent megtesz a nyilvánosság kizárásáért”

A panaszt megfogalmazó nő pedig a barát elmondása szerint azt nem érti, hogy egy független eljárás az információk ismeretében hogyan jutott arra az eredményre, amelyre jutott: „Sokkoló, de nem meglepő, hogy mennyire feldúlt. Több ajánlatot is kapott, de még csak reagálni sem volt hajlandó ezekre.”

„A barátaival sem beszélhet, csakis a közvetlen családtagjaival… Itt egy egyedülálló nő, aki a helyes eljárást követte, és úgy érzi, hogy nem hallgatták meg, és hogy ez egy teljesen igazságtalan folyamat volt. Pedig elég nagy bátorság kell ahhoz, amit tett…”

horner-2024-3

A panaszos fellebbezett a döntés ellen, s több illetékes szervet is az ügy kivizsgálására kért, többek között a munkaügyi bíróságot is: „Az ügy be van jegyezve, hogy a munkaügyi bíróság foglalkozzon vele, ez pedig nyilvános.”

„Barátként elmondhatom, hogy feltételezésem szerint Horner, ahogy eddig is tette minden lépésnél, mindent megtesz azért, hogy mégse legyen nyilvános. Sajnos az időpont még nagyon messze van. Minden egyes lépésénél jogi lépésekkel fenyegették, ahogy a sajtót is.”

„Most felfüggesztették, és egyértelmű, hogy a Red Bull által követett folyamat végcélja az ő kirúgása” – mondta, ám a BBC által szintén közölt reakció a csapat egy szóvivője részéről ennek ellentmond: Horner nem próbálta zártkörűvé tenni a munkaügyi tárgyalást, és nem áll szándékukban a hölgy kirúgása.

„Egyszerűen csak dolgozni akar”

A nyilatkozó barát azt is elmondta, hogy az ügy folytatásával a szóban forgó nőnek két célja van: újra dolgozni szeretne, és azt akarja, hogy fény derüljön a történtekre. „Eltökélt szándéka, hogy kiderüljön az igazság. Egyszerűen csak dolgozni akar a sportban, és nagyon aggódik a hírnevéért és azért, hogy bárki felveszi-e ezután.”

„Az egész életét a motorsportban töltötte, így egyrészt nagyon aggódik és félti a jövőjét, másrészt pedig nagyon elszánt, hogy kiderüljön az igazság” – mondta, majd ismét hangsúlyozta a nő magányosságát a különböző jogi korlátozások miatt:

horner-melbourne-2

„Mivel nem tud nyíltan beszélni a barátaival, szerintem felgyülemlett benne a sok elfojtott félelem és aggodalom, amit nem tud nyíltan kommunikálni a barátaival és a családjával, hogy támogassák őt és tanácsokat adjanak neki, mert tiszteletben tartja a feltételeket, amiket megszabtak neki.”

Végül pedig azt is aláhúzta, hogy hiába vonatkoznak ugyanazok a feltételek Hornerre és a panaszosra a titoktartást illetően, valójában nagyon más helyzetben vannak: „Elég egyértelmű, hogy nem szólhat egy szót sem, még csak nem is azonosíthatja magát.”

„Christian viszont bőséges kommentárt fűzhet a történethez, mert hatalmi és befolyásos pozícióban van, így hatékonyan bemutathatja a saját oldalát. Miközben őt teljesen elnémították.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: