DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

12 hónap kell a McLarennek a teljes felzárkózáshoz

Egyévnyi fejlesztés szükséges, hogy a csapat autója nyújtott kanyarokban és DRS-sel erős legyen – mondja a csapatfőnök. Lando Norris jó jeleket lát az F1-es szezonkezdetben.

A McLarennek 2023-ban tíz nagydíj kellett, hogy megszerezze első dobogós helyezését, 2024-ben már a harmadik alkalommal sikerült a csapat számára ez a bravúr: ez mutatja, az előző szezon második felében rendszerint második-harmadik erőnek bizonyuló istálló lendületét áthozta az idei évre.

A McLaren gyengeségei egyes területeken még mindig jelentősek: elsősorban a lassú, hosszú kanyarokban, valamint DRS-hatásban marad el az MCL38 a fő konkurensektől. Ezeken a területen felzárkózni azonban nem hónapok kérdése, hanem hosszabb folyamat, figyelmeztetett a csapatfőnök.

„A gyengeségek eltörlése megegyezik az autófejlesztéssel: ugyanis a gyengeségek oka nem az, hogy valamit rosszul csináltunk, hanem az, hogy az autó még nem elég fejlett. Ez hozza napvilágra, hogy gyengék vagyunk a hosszú kanyarokban vagy nincs elég sebességünk a DRS-sel. Ez a fejlesztési folyamat eredménye” – magyarázta Andrea Stella.



„Az autó nagyon jól viselkedik, ahogyan vártuk: pontosan erre a viselkedésre számítottunk a szélcsatorna és szimuláció alapján. Innen kell emelnünk a szintet teljesítmény, aerodinamikai hatékonyság, mechanikai tapadás és más téren. Extrémen elégedettek vagyunk az elmúlt 12 hónap fejlődési szintjével, de azt mondanám, még 12 hónap fejlesztésre van szükségünk, hogy az autónk ténylegesen erős legyen DRS-sel és a hosszú kanyarokban” – beszélt arról Stella, hogy egy évi munka szükséges a jelenlegi gyenge pontok megszüntetéséhez.

Májusban érkezik az első fejlesztési csomag

„Azt hiszem, erről már beszéltem, a hatodik-hetedik verseny környékén egy erős fejlesztési csomaggal kell rendelkeznünk” – jelölte meg Stella Miami és Imola helyét a naptárban. „Remélhetőleg potenciálisan lesz még egy pár belőlük a szezon folyamán. Ez az oka, amiért egy egész szezonra lesz szükség, hogy eléggé fokozzuk a teljesítményt és azt mondhassuk, már nem látjuk a szóban forgó gyengeségeket, mert azok a területek fejlődtek.”

Norris: Óriási lépés 12 hónap alatt

A csapat versenyzője, Lando Norris éppen azt emelte ki, mennyire más formában kezdték a szezont, mint 2023-ban. Az egy naptári év alatt bemutatott fejlődés óriási, és nagy potenciált hordoz, hogy az év végi formát át tudták menteni, nem kell újrakezdeni a felzárkózást, hanem egy erős kiindulási pontról (a McLaren jelenleg harmadik az összetettben) folytathatják.

„Mosolyt csal az arcomra, hogy ilyen erős pozícióban kezdtük a szezont, tudva, hogy sok területen még fejlődhetünk és ennél sokkal jobbak lehetünk. Emlékezzünk vissza 12 hónappal ezelőttre, amikor nagyon más helyzetben voltunk. Tavaly ilyenkor óta óriási lépést tettünk meg a fejlesztésben a konkurenciához képest. Egyre nehezebb azonban, ahogyan közeledünk az első helyhez” – idézi az Autosport Norrist.

A konstruktőri bajnokságban csak a Red Bull és a Ferrari áll a McLaren mögött: Norris ehhez a két csapathoz hasonlította sajátját, megtalálva a biztató vonatkozásokat.

„A Red Bullhoz mért hátrányunk teljesen megfelel a vártnak. Ha azt nézzük, mikor leálltak már tavaly a fejlesztéssel, mennyi időt és energiát fordítottak az idei autóra, és így is ilyen közel tudunk hozzájuk lenni, az jó előjel. Azt mondhatjuk, hogy talán a Ferrari a leginkább meggyőző, tekintve, hogy mennyire nagy lépést tettek meg, szerintem is az övék az egyik legnagyobb fejlődés a két szezon közt. Az, hogy nem vagyunk messze mögöttük, szintén jó jel” – értékelte a melbourne-i dobogós helyezett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: