DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

1000 lóerő feletti motorok, fontosabb pilóta: az F1 terve 2026-ra

Pat Symonds szerint az új motorformula is rendkívül erős lesz majd, és a súlycsökkentés a pilóták képességeit is kiemelheti majd.

Az F1 technikai igazgatója, Pat Symonds szerint a 2026-ban érkező új szabályrendszerrel átlépik az ezer lóerős határt a sorozat autói. Ugyan sokan aggódnak amiatt, hogy az új motorformula gyengébb erőforrásokat eredményez majd, de Symonds egyáltalán nem ezt várja – a tervek szerint jóval több energia érkezhet majd az elektromos részről, mint jelenleg.

„Jelenleg 900 lóerő körüliek a motorok, a 2026-os autókkal viszont ezer lóerő fölé megyünk, és azt akarjuk, hogy ennek nagyobb része jöjjön az elektromos motorból” – mondta Symonds az F1 hivatalos honlapján.

SI202403240230_hires_jpeg_24bit_rgb_resize



Ezen felül maguk az autók is jelentősen átalakulhatnak a jobb versenyzés érdekében.

„Csökkenteni akarjuk a leszorítóerőt, mert az autók súlyában szerepet játszik az is, hogy rengeteg leszorítóerőt kell elbírniuk” – mondta Symonds.

„Ha kevesebb lesz a leszorítóerő és többet fognak csúszkálni, az egy kicsit jobban kiemeli a pilótákat, és szerintem az fontos dolog. Ők a hősök, a szuperhősök, akiket reklámozni akarunk, szóval úgy gondolom, hogy a dolgok ezen a területen a jó irányba haladnak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: