DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Norris az élen, Albon a falban az Ausztrál Nagydíj első edzésén

Rengeteg hibát és megcsúszást hozott az F1-es Ausztrál Nagydíj első szabadedzése, Alexander Albon miatt pedig a piros zászló is előkerült.

Elég nehezen olvasható erősorrendet mutatott az F1-es Ausztrál Nagydíj első szabadedzése, ugyanis rengeteg hibát láthattunk, és szinte egyetlen tiszta, jól összerakott kört sem tudtak megfutni a pilóták. 

A leggyorsabbként végül Lando Norris zárt a McLarennel, de az ő "győztes" köre sem volt tiszta, ennek végén panaszkodott arra, hogy felütötte az autó alját egy kerékvető, úgyhogy ez is messze volt az igazán jó körtől. Mögötte pedig olvashatatlanul szoros volt az állás: még a hetedik helyezett Lance Stroll is csak egy tizedmásodpercet kapott Norristól.

Max Verstappen és Sergio Perez is belehibázott a legjobb köreibe, a Red Bullok is szenvedtek a tempós kanyarokban, illetve a mexikói az utolsó szektorban két lassú fordulónál is belerontott, így az ő ideik nem feltétlenük mérvadóak: Verstappen például három sárga szektort futva lett végül második, alig 18 ezredmásodperccel Norris mögött.

A Mercedesek és a McLarenek is pattogtak, Oscar Piastri és Lewis Hamilton nem is tudott érdemi mért kört összerakni a lágy abroncsokon, de az Astonnal Fernando Alonso sem tudott ilyet produkálni egy korábbi hibája miatt. 

A Ferrarik viszonylag stabilnak tűntek, és kevésbé voltak idegesek, a kis különbségek miatt pedig az időkből nem érdemes túl nagy következtetéseket levonni, ők nem lehetnek elégedetlenek. Ráadásul Carlos Sainz jól tért vissza a vakbélműtétje után, az első egy órát jól teljesítette.

Érdemes viszont odafigyelni a két RB-re, Yuki Tsunoda végig az élmezőnyben foglalt helyet, és 57 ezredmásodperces lemaradással ötödikként zárta az edzést.

 

 

Albon piros zászlót okozott

A pilóták igyekeztek letapogatni a meglehetősen koszosnak tűnő pályát, és az edzés derekán percek alatt többen is kalandba kerültek: előbb Fernando Alonso alatt úszott el az Aston Martin a 10-es kanyarban, de a kavicságy segítségével elkerülte a falat, bár az eset miatt padlólemezt kellett cserélni az autóján. Aztán nem sokkal később ugyanitt, a 9-10-esben mentett egy elképesztően nagyot George Russell a hátuljával ismét küzdő Mercedesszel, egy percen belül Valtteri Bottas megforgott ugyanitt, majd szinte azonnal érkezett Alexander Albon, aki a hatos kanyar kigyorsításán csúszott meg, és a rázókő beledobta a falba.

albon



 A Williams összetört, szerencsére a pilóta megúszta sérülés nélkül a balesetet, a szabadedzést viszont piros zászlóval megszakították alig 18 perccel a vége előtt. A nyolc-tízperces szünet után az első éles kör első kanyarjában jött az újabb kaland, Lewis Hamilton alatt indult el a Mercedes

Egyébként többen is szenvedtek a kerékvetőkkel és azzal, hogy elpattogtak rajtuk az autók, Norris és Verstappen is panaszkodott erre, ezen dolgozniuk kell a csapatoknak a magyar idő szerint 6:00-kor rajtoló második edzésig.

Az első szabadedzés végeredménye:

1. Lando Norris McLaren 1:18,594
2. Max Verstappen Red Bull +0,018
3. George Russell Mercedes +0,033
4. Charles Leclerc Ferrari +0,035
5. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +0,057
6. Sergio Perez Red Bull +0,078
7. Lance Stroll Aston Martin +0,103
8. Carlos Sainz Ferrari +0,122
9. Lewis Hamilton Mercedes +0,207
10. Oscar Piastri McLaren +0,354
11. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB +0,710
12. Alexander Albon Williams +0,879
13. Kevin Magnussen Haas +0,925
14. Logan Sargeant Williams +0,955
15. Esteban Ocon Alpine +0,997
16. Nico Hülkenberg Haas +1,040
17. Pierre Gasly Alpine +1,058
18. Fernando Alonso Aston Martin +1,152
19. Guanyu Zhou Stake +1,425
20. Valtteri Bottas Stake +1,450
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: