DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ocon: Legyőztem Maxot és ő kerül az F1-be?

Esteban Ocon nagyon nehezen emésztette meg, hogy neki kis híján abba kellett hagynia a versenyzést, míg Verstappent az F1-be juttatták már tinédzserként.

Gyerekkoruk óta rivalizált egymással Max Verstappen és Esteban Ocon, a két versenyző pedig az F1-ben is egymásnak feszült már a korábbi években – emlékezetes, amikor Verstappen egy ütközésük után meglökte a franciát Brazíliában.

Az Alpine pilótája High Performance Podcast kérdésére emlékezett vissza a gokartos időre, amikor Verstappen és édesapja tekintélyt parancsoló versenyzést mutatott be:

„Egy kicsit mindenki félt Jostól és Maxtól abban az időben, mert Jos korábban az F1-ben vezetett, és ismert volt arról, hogy milyen heves és ijesztő tud lenni, ahogy más gyerekekkel beszél a gokartpályán” – mondta Ocon. 

BWT Alpine F1 Team - 2024 Formula 1 Saudi Arabia Grand Prix, Thursday_resize



„Én és az apám sosem féltünk, mert csak versenyezni akartunk. Keményen, nagyon keményen harcoltunk, és néha át is léptük a határt – néha nem fejeztük be a futamot ezek miatt, de sokat tanultam belőle. Aztán az F3-ban is találkoztunk, a bajnoki címért harcoltunk, és az is kemény volt” – tette hozzá.

Egy időben azonban nagyon dühös lett a hollandra: akkor, amikor úgy tűnt, hogy elfogytak a lehetőségei. A 2014-es F3-as szezonban Ocon lett a bajnok Tom Blomqvist előtt, Verstappen harmadik lett, megelőzve Lucas Auert, Antonio Fuocót, vagy éppen Antonio Giovinazzit. Mégis Verstappen kapott lehetőséget a Red Bulltól arra, hogy azonnal az F1-ben debütáljon.

„Volt az a pillanat, amikor úgy volt, hogy apámmal fogok dolgozni szerelőként, mert a Lotos juniorprogramjának nem volt pénze arra, hogy velük folytassam. Abban az időben, 2014 végén folyamatosan Toto Wolffot hívogattam, hogy lenne-e neki bármilyen megoldása számomra.  Találkoztam vele, mert Mercedes-motorral nyertem az F3-ban, és vele, valamint Fred Vasseurrel találtunk megoldást arra, hogy folytathassam a versenyzést a GP3-ban. És azt is megnyertem” – mesélte Ocon.

„Szóval így kerültem a Mercedes juniorprogramjába, és onnantól ismét irányba álltak. De nagyon nehéz volt lenyelni, hogy nekem bajnokként a karrierem folytatására sem volt lehetőségem, míg Max nem is nyerte meg a címet, harmadik lett év végén, és az F1-be került. Nagyon feldúlt voltam emiatt akkoriban, nagyon nehéz volt a helyzet. Számomra ez nem volt fair…”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: