DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Verstappen a szaúdi pole-ban Leclerc előtt

Újabb pole a világbajnoknak, Leclerc, Perez és Alonso a top négyben, Oliver Bearman a 11. rajthelyet szerezte meg a Ferrarival élete első F1-es nagydíjára.

f1-verstappen-redbull



Újoncot avattunk a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjén, hiszen a nap folyamán sikeres vakbélműtéten áteső Carlos Sainz helyett az újonc Oliver Bearman foglalhatta el a Ferrariban, a 18 éves tehetség debütálása pedig felemásan sikerült: a 11. helyen zárta a kvalifikációt, a rendkívül éles Q2-ben végül 36 ezredmásodperccel kikapott Lewis Hamiltontól, így nem jutott be az utolsó, harmadik szakaszba – ebből a pozícióból rajtolhat el pályafutása első F1-es futamán.

A pole-t viszont ezúttal is Max Verstappen szerezte meg: a világbajnok újabb klasszisteljesítményt nyújtva végig egy fokkal a többiek előtt járt, és bő három tizedmásodperccel megelőzte a nagyot hajrátó Charles Leclerc-t. Sergio Perez és Fernarndo Alonso a második sorban, a spanyolnak volt esélye Leclerc megfogására, de az utolsó szektor nem adta ki úgy az Astonnak, mint a Ferrarinak.

A McLarenek közül ezúttal Oscar Piastri volt gyorsabb, aki legyőzte egy körön Lando Norrist, a Mercedesek között pedig maradt George Russell fölénye: az ismét kedvetlennek tűnő Lewis Hamilton végül egy tizedre megközelítette csapattársát, de megelőzni nem tudta.

 

Így alakult ki az időmérő eredménye

A Q1-ben a két Stake, a két Alpine, valamint Logan Sargeant búcsúzott – ezúttal a Williams sem volt túl acélos, hiszen Alexanader Albon is az utolsó, 15. helyen jutott tovább. A Stake-nél Guanyu Zhou nem is tudott mért kört futni, hiszen a teljes szekciót a bokszban töltötte egy műszaki hiba miatt, szűk két perccel a vége előtt tudták csak kiküldeni a pályára, de nem tudott érdemi kört összerakni, így esélytelenül búcsúzott már ebben a fázisban.

A Q2 elején aztán jött a piros zászló: de nem baleset, hanem egy megálló Haas miatt – Nico Hülkenberg alatt esett szét a Ferrari-motor az első szektorban, és nem tudott annyira félrehúzódni a falak között, hogy elkerülhessük a megszakítást. A párperces szünet miatt így feszültebbé vált a Q2 a megszokottnál, amelynek végén négy századmásodperccel elbúcsúzott Oliver Bearman, a Ferrari újonca a 11. helyet szerezte meg. A Q2-ban ott volt a két Red Bull, a két McLaren, a két Aston Martin, a két Mercedes, Charles Leclerc, valamint a Daniel Ricciardót elég magabiztosan, közel fél másodperccel legyőző Yuki Tsunoda.

A Q3-nak úgy vághattunk neki, hogy Max Verstappen volt a fő esélyes, de az addigiak alapján Leclerc és Alonso is veszélyt jelenthetett a világbajnokra. Az első próbálkozásra a holland a többiek fölé nőtt, három és fél tized másodpercet adott Sergio Pereznek, Alonso csak harmadik lett fél másodperc lemaradással, Leclerc pedig nyolc tizedet kapott negyedikként. Többen is használt gumikkal jöttek ki elsőre, de az élmezőny nem, így alakultak ki ezek a különbségek.

A második próbálkozásokból Leclerc jött ki jól, aki fél másodpercet találva bejött másodiknak Verstappen mögé, mögötte pedig Perez és Alonso sorakozhatott fel. Verstappen pole-ját azonban nem veszélyeztette senki: a világbajnok eddig 2/2-nél tart idén.

A Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:27,472
2. Charles Leclerc Ferrari +0,319
3. Sergio Perez Red Bull +0,335
4. Fernando Alonso Aston Martin +0,374
5. Oscar Piastri McLaren +0,617
6. Lando Norris McLaren +0,660
7. George Russell Mercedes +0,844
8. Lewis Hamilton Mercedes +0,988
9. Yuki Tsunoda Visa Cash App RB +1,075
10. Lance Stroll Aston Martin +1,100
11. Oliver Bearman Ferrari  
12. Alexander Albon Williams  
13. Kevin Magnussen Haas  
14. Daniel Ricciardo Visa Cash App RB  
15. Nico Hülkenberg Haas  
16. Valtteri Bottas Stake  
17. Esteban Ocon Alpine  
18. Pierre Gasly Alpine  
19. Logan Sargeant Williams  
20. Guanyu Zhou Stake  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: