DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Átalakítja F1-es technikai vezetését az Alpine

A borzalmas bahreini kezdés után azonnal lép az Alpine: mostantól három technikai igazgató felügyeli majd az egyes műszaki részlegek munkáját.

Nem kérdés, hogy az Alpine okozta a hétvégi Formula-1-es évadnyitó Bahreini Nagydíj legkellemetlenebb meglepetését: bár már a teszteken látszott, hogy visszaléptek az erősorrendben az A524-essel, így is váratlanul érhetett sokakat, hogy konkrétan sereghajtónak bizonyultak a franciák.

Az időmérőn az utolsó két helyet kaparintotta meg az Esteban Ocon, Pierre Gasly páros, míg a futamon csak azt a Valtteri Bottast és Logan Sargeantet előzték meg, akik különböző problémák miatt időt veszítettek.

f1-alpine-bahrein-1



Ráadásul ahogy arról utazó tudósítónk, Mészáros Sándor is beszélt egyik helyszíni videós bejelentkezésében, az Alpine már úgy érkezett meg Bahreinbe, hogy a technikai igazgató Matt Harman és az aerodinamikai részleg vezetője, Dirk de Beer is beadta a felmondását – jóllehet, előbbi még ott ült a bokszutca falán a szezonnyitón.

Nos, két nappal a versenyt követően az Alpine hivatalos közleményben erősítette meg a fent nevezett két szakember távozását. Egyúttal azt is bejelentették, hogy ennek és a pocsék idénykezdésnek köszönhetően átalakítják a technikai vezetőség struktúráját.

Ezentúl ugyanis – hasonlóan ahhoz, amit a McLaren is láthatunk idén – három különböző technikai igazgató fogja felügyelni a különböző területeket és részlegek munkáját. A bejelentés értelmében Joe Burnell lesz a mérnöki részlegért felelős műszaki igazgató, David Wheater az aerodinamikai részleg munkáját fogja felügyelni, míg Ciaron Pilbeam a teljesítményért felelős technikai igazgató címét kapja meg – és ők mindhárman közvetlenül Bruno Famin csapatfőnöknek jelentenek majd.

f1-alpine-bahrein-2

„A szervezeti változtatások mellett döntöttünk, mivel világosan látjuk, hogy nem tartunk ott, ahol akarunk vagy ahol kellene teljesítmény terén” – fogalmazott a bejelentés kapcsán Famin. „Úgyhogy itt az ideje egy újabb lépést tenni szervezeti és emberek szintjén.”

„Az új hárompillérű struktúra a három technikai igazgatóval, akik mind különböző területekre specializálódnak, jobb munkát és együttműködést fog hozni a műszaki részlegeink között, és hozzájárul ahhoz, hogy átvigyük a teljesítményt a gyárakból a versenypályára.”

Famin nyilatkozatában hozzátette: bízik a három kinevezett technikai igazgató szakértelmében, egyúttal megköszönte a távozó Harman és De Beer eddigi munkáját is.

Az Alpine közleménye hozzáteszi: a Viryben dolgozó motorrészleget továbbra is Eric Meignan vezeti technikai igazgatóként, ő folytatja a munkát a 2026-os erőforráson. Emellett az is kiderült, hogy munkába állt a két gyár műveleti igazgatója, az Enstone-ban dolgozó John Woods és a Viryben székelő Audrey Vastroux.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: