DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Dübörgő beruházás és előnyösebb jogdíj: az F1 és a Magyar Nagydíj megállapodása

79 milliárd forintba kerül a Hungaroring felújítása, ebből egyelőre 12 milliárdot fizettek ki, a beruházást pedig a Miniszterelnökség felügyeli.

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt a Hungaroring a pálya folyamatosan zajló felújításával kapcsolatban

„Az a döntés állt előttünk, hogy marad-e Magyarországon az F1, vagy elmegy innen, mert miközben a sorozat szervezői nyitottak voltak arra, hogy hosszú távú megállapodást kössünk, addig elvárták, hogy a rendkívül leromlott állapotú pályát és kiszolgáló épületeket újítsuk fel. Cserébe a jogdíj kapcsán sikerült egy kedvező megállapodást kötni” – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt is elárulta, hogy ezzel az eredeti tervhez képest 102 milliárd forintot spórol a magyar állam 2032-ig.

A miniszter azt is elmondta, hogy egy nyolc-tíz éve esedékes felújításról van szó, amiről tavaly hozták meg a döntést, hiszen Magyarországnak érdeke az, hogy itt maradjon az F1.

hungaroring1



A tavaly áprilisban megkezdett első felújítási ütem során megújult a közműhálózat, felépült egy új fogadóépület kávézóval, bolttal, műveleti központtal, a második ütem pedig 2023 októberében kezdődött, és jelenleg is tart. 

Gulyás Gergely hozzátette, hogy a legolcsóbbnak bizonyuló 79 milliárd forintos árajánlat nyerte a közbeszerzést, amihez társul egy tízszázalékos tartalék keret, és az építkezés jelenlegi fázisáig 12 milliárd forint kifizetése történt meg. 

A Magyar Nagydíjat idén és jövőre is meg lehet tartani a beruházás közepette is, és a 2026-os F1-es futam lesz az első, ami már a befejezett, felújított Hungaroringen kerül megrendezésre. 

Gulyás azzal zárta mondandóját, hogy a beruházást a Miniszterelnökség felügyeli, Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató pedig kiemelte azt is, hogy a folyamatok gyorsítása érdekében került át a Hungaroring tulajdonosi joggyakorlása a Miniszterelnökséghez.

Gyulay azt is elmondta, hogy havonta be kell számolni a munkálatok állásáról a Liberty Media felé, és az is elvárás, hogy minden futam előtt 60 nappal vissza kell kapni a pályát a kivitelezőtől.

Mészáros Sándor videós bejelentkezése itt tekinthető meg:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: