DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Hamilton év végén távozik a Mercedestől

Megtörtént a várt bejelentés első fejezete – a Mercedes kiadta a közleményt, Lewis Hamilton aktiválta kilépési záradékát, elhagyja a csapatot 2024 végén.

A Mercedes csütörtök este kiadott közleménye alapján a 2023 augusztusában megkötött, akkori hírek szerint kétéves szerződésben szerepelt egy záradék, amely értelmében a brit a 2025-ös szezon előtt kiléphetett a megállapodásból.

Hamilton 2013-tól, 11 éven keresztül versenyzett a csapattal, hat egyéni világbajnoki címet és 82 futamgyőzelmet szerezve.

A Sky Sports a nap folyamán a Mercedes székhelyéről, Brackley-ből jelentkezett be: információik szerint 14 órakor hívták össze azt a 10 percen át tartó tájékoztatót, amelyen közölték a csapattagokkal, Lewis Hamilton 2024 végén távozik az istállótól, és a következő szezonban a Ferrarinál versenyez – ezt követően készítették elő a sajtóközleményt.

Percekkel később a Ferrari is megtette bejelentését: Hamilton többéves szerződéssel csatlakozik az istállóhoz.

A sport legsikeresebb csapat-versenyző párosa



Toto Wolff a fenti szavakkal búcsúzott a versenyzőtől – kiemelve, hogy egy utolsó közös szezon még hátravan:

„Versenyzői párosítást tekintve a kapcsolatunk Lewisszal a legsikeresebbé vált, amelyet a sport valaha látott, és erre büszkeséggel tekinthetünk vissza. Lewis mindig is fontos része lesz a Mercedes motorsporttörténetének. Ugyanakkor tudtuk, hogy az együttműködésünk egy ponton természetesen módon véget fog érni, és ez a nap most eljött. Elfogadjuk Lewis döntését, hogy friss kihívás után néz, mi pedig izgatottan szemléljük a lehetőségeinket a jövőre nézve. De egyelőre még van egy szezon előttünk, és arra koncentrálunk, hogy versenyezzünk és erős 2024-et teljesítsünk.”

Lewis Hamiltontól a következőket idézte a Mercedes közleménye:

„Lenyűgöző 11 csapatot töltöttem ennél a csapatnál, és rendkívül büszke vagyok arra, amit közösen elértünk. A Mercedes 13 éves korom óta az életem része. Itt nőttem fel, szóval a távozásról döntenem a legkeményebb elhatározás volt, amelyet valaha meg kellett hoznom. De ez a megfelelő időpont arra, hogy megtegyem ezt a lépést, és izgatottam várom, hogy új kihívásba vágjak. Mindig is hálás lesz a Mercedes család hihetetlen támogatásáért, különösen Totónak a barátságáért és a vezetésért, és azt akarom, hogy erősen fejezzük be a kalandunkat. Száz százalékig elkötelezett vagyok, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsam az idei szezonban és emlékezetessé tegyem az utolsó évemet az Ezüst Nyilakkal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: