DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

A világ legértékesebb sportbirodalma: Liberty Media, az F1 tulajdonosa

2024 kezdetén is a Liberty Media a sportvilág legdrágább vállalata, annak ellenére, hogy már nincs NFL-csapata, így összértéke csökkent: 18,22 milliárd dollárra.

Nem egyes sportcsapatok, hanem a sportbirodalmak értékét vizsgálta a Forbes magazin 25-ös listája: tendencia a világ sportjában, hogy egy-egy vállalat, ritkábban üzletember számos csapat, klub, rendezvény vagy akár egész liga jogtulajdonosa. Ez a helyzet a Liberty Media esetében is, amelynek fő terméke a Formula-1, de a portfólióba tartozik a Drone Racing League, a közösségi médiára szakosodott Overtime Sports, sőt még az IndyCar mezőnyébe tartozó Meyer Shank Racing is – ezekben a Liberty résztulajdonos.

A holding érdekeltségébe számított eddig az Atlanta Braves, de az amerikaifutball-csapatot leválasztották a Libertyről – ez az oka, hogy a vállalat értéke 12 %-ot csökkent 2023 januárjához képest, miközben a lista lényegében összes szereplője tetemesen növekedett, jellemzően 20-25 %-kal, de jegyeztek 155 %-os gyarapodást is.

 



A Liberty Media 18,22 milliárd dolláros értékével azonban így is maradt az első helyen, amelyet sorban a negyedik éve szerzett meg a Forbes 25-ös listáján. Közel hárommilliárd dollárral előzi meg a második helyezett, 15,59 milliárd dollár értékű Kroenke Sports & Entertainmentet, amelynek portfóliójában az Arsenal FC (labdarúgás) mellett az USA két nagy sportcsapata, a Los Angeles Rams (amerikai futball) és Denver Nuggets (kosárlabda) is szerepel, valamint a 12,95 milliárd dolláros értékkel dobogós Fenway Sports Groupot, melynek zászlóshajója a Liverpool FC (labdarúgás), Boston Red Sox (baseball) és Pittsburgh Penguins (hoki). Hat médiabirodalom értékesebb 10 milliárd dollárnál, a 25-ös listára pedig minimum 4,95 milliárddal lehetett felférni.

Nem a Liberty az egyetlen F1-es kötődésű szereplő: a lista 16. helyén egy egyén, Stephen Ross található, aki a Miami Dolphins NFL-csapat birtokosa és egyben a Miami Nagydíj promótere. A már említett Fenway Sports Group is kapcsolódik egy kis szállal az autósport csúcsához, mivel kisebb részvényes az Arctos Partnersben, amely az Aston Martin csapatában vásárolt tulajdonrészt.

 

A Forbes listájának első öt helyezettje:

1. Liberty Media
Érték: 18,22 milliárd dollár
Egyéves változás: -12 %
Érdekeltségek: Formula-1, F1 Arcade (élményközpont), Overtime Sports (sportmédia), Drone Racing League (drónversenyzés), Kroenke Arena Co. (stadion), Meyer Shank Racing (IndyCar).

2. Kroenke Sports & Entertainment
Érték: 15,59 milliárd dollár
Egyéves változás: +22 %
Érdekeltségek: Los Angeles Rams (NFL), Denver Nuggets (NBA), Arsenal FC (Premier League), Colorado Avalanche (NHL), Colorado Rapids (MLS), Altitude Sports & Entertainment (tv), Colorado Mammoth (NLL).

3. Fenway Sports Group
Érték: 12,95 milliárd dollár
Egyéves változás: +25 %
Érdekeltségek: Liverpool FC (Premier League), Boston Red Sox (MLB), Pittsburgh Penguins (NHL), NESN (tv), Roush Fenway Keselowski Racing (NASCAR), Fenway Sports Management, ingatlan.

4. Jerry Jones
Érték: 12,80 milliárd dollár
Egyéves változás: +13 %
Érdekeltségek: Dallas Cowboys (NFL), GameSquare Esports.

5. Harris Blitzer Sports & Entertainment
Érték: 11,86 milliárd dollár
Egyéves változás: +155 %
Érdekeltségek: Philadelphia 76ers (NBA), Washington Commanders (NFL), New Jersey Devils (NHL), Joe Gibbs Racing (NASCAR), Crystal Palace (Premier League).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: