DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Nélkülem már nem lenne itt a Haas” – Steiner

A Haas távozó F1-es főnöke elismeri, hogy árthatott is a népszerűsége, de szerinte anélkül szponzorokat sem tudtak volna bevonzani. Nem számított Gene Haas döntésére.

Néhány napja jelentette be a Haas, hogy nyolc év után távozik a csapatfőnöki székből Günther Steiner, akinek a helyét Ayao Komatsu veszi át a Formula-1-es istálló élén. Steiner az Autosport International megnyitóján beszélt először azóta, hogy eldőlt, hogy nem hosszabbítják meg a megbízását, később pedig a helyszínen a Sky Sports F1 kameráinak hosszabban is nyilatkozott – például arról, hogy nem számított Gene Haas tulajdonos döntésére:

f1-steiner-haas-3



„Természetesen senki sem volt elégedett a 2023-as eredményekkel, de nem számítottam erre. Tudtam, hogy küszöbön áll a szerződésem meghosszabbításának kérdése, és ilyen esetekben mindig megtörténhet, hogy nem hosszabbítják meg” – fogalmazott a volt csapatvezető, aki hozzátette: Haas karácsony és újév között, az olaszországi pihenése során hívta fel a döntéssel.

 

Áldás vagy átok volt Steiner népszerűsége?

Noha önmagában a csapat eredményei nem indokolták volna, Steiner óriási népszerűségnek örvendett az F1-es rajongók körében, mindenekelőtt természetesen a Drive to Survive című Netflix-sorozatnak és a szókimondó stílusának köszönhetően. Amikor a Sky F1 arról kérdezte, hogy ez a hírnév is szerepet játszhatott-e az elküldésében, Steiner egyszerre világította meg ennek az előnyeit és hátrányait:

„Nem igazán, de most visszagondolva, lehet. De végső soron a hírnév rengeteg megjelenést eredményezett a csapatnak, elég jó szponzorokat hozott be, mint a MoneyGram, mivel ez tetszett nekik, használni tudták ezt a profiljukhoz. Minden megállapodásnak vannak előnyei és hátrányai, szóval talán volt néhány pozitívum, valaki pedig felhozta a negatívumokat.”

f1-steiner-haas-4

„Ezeket nem mindig lehet előre eltervezni, mivel nem azért voltam itt, hogy celebbé váljak. Ez csak úgy megtörtént, és csak azok tudják ezt, akik ismernek. Nem úgy keltem fel reggel, hogy celeb akarok lenni. Azért kelek fel reggel, hogy dolgozzak. De ez sokat segített a csapatnak, mert lehet, hogy enélkül korábban bezárt volna.”

 

Ebben maradt le a Haas az F1-es riválisoktól

Steiner arról is bővebben beszélt, hogy szerinte a többi istálló azért lépett el mellettük az utóbbi években, mert rengeteget fordítottak az infrastruktúrájuk fejlesztésére (ami nem esik az „alap” költségvetési sapka hatálya alá), míg a Haas ezt nem lépte meg az immár excsapatfőnök kérése ellenére sem:

„Szerintem az egy fair értékelés, hogy ha megnézzük, hova jutottak más csapatok a költségsapka bevezetése óta: sok – igazából az összes – alakulat befektetett az infrastruktúrába. Ez nem pénzköltésnek minősül, hanem befektetésnek arra, hogyan használják ki legjobban a működési költségsapkát a lehető legjobban. Néhányan már 2020-ban és 2021-ben elkezdték, néhányan tavaly, de mindenki ezt csinálja.”

f1-haas-2023

„Úgy gondolom, ez volt az egyik. Megnézem a többieket, és javaslatot teszek arra, mire van szükség és mit kellene tenni. Nyilvánvaló, hogy szerintem ha nem lettem volna itt 2020-ban, a Haas már nem lenne itt” – jelentette ki Steiner. „De Gene Haas a tulajdonosa a csapatnak, szóval szabadon azt csinál, amit akar. Nem hibáztathatom semmiért. Vagyis hibáztathatom, de az sem változtat semmin, hiszen szabadon hozhat döntéseket.”

 

Mi jön ezután Steiner számára?

Ami a jövőt illeti, így nyilatkozott a Haas távozó első embere: „Igazából jól vagyok, folytatódni fog az életem. Jól fogom érezni, itt fogok maradni a környéken. Valami úgyis előáll. Jól vagyok. Végső soron az életem egy jó szakasza lezárult, de talán egy még jobb most kezdődik. Még sok van bennem, de nem sietek. Nem vagyok elkeseredett. Most szeretném kiélvezni a családommal töltött időt.”

„Jó dolgok jönnek majd. Mindig azt mondtam: ha egy ajtó bezárul, két másik kinyílik. Szóval megvárom, melyek lesznek ezek, aztán nyilván kiválasztom a legjobbat a következő teendőhöz. De jelenleg szeretnék kicsit hátradőlni és olyasmiket csinálni, amiket nem tudtam az elmúlt 10 évben, mint például időt tölteni a családommal és utazni a szabadidőmben. És nézni az F1-et!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: