DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Hamilton és a Mercedes diadalmas korszakának vége”

Bár továbbra is nagyszerű F1-es pilótának tartja a britet Eddie Irvine, kétli, hogy a 39 éves versenyző valaha újra vb-címet fog nyerni.

A 2021-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon egyetlen körre volt attól Lewis Hamilton, hogy a sportág első nyolcszoros világbajnoka legyen, ám egy máig vitatott és elhibázott versenyigazgatói döntés révén a biztonsági autós fázist követően a frissebb és lágyabb gumikon támadó Max Verstappen megelőzte, és ezzel a vb-címet is elorozta előle.

f1-hamilton-mercedes-2023-1



A 2022-es szabályváltozásokkal aztán a Mercedes is visszaesett, s miközben Red Bull-os ellenfele azóta immár három világbajnoki diadalnál tart – tavaly ráadásul minden idők legdominánsabb idényét futotta –, Hamilton az említett Abu Dhabi Nagydíj előtti szaúd-arábiai futam óta még versenyt sem tudott nyerni, azaz immár több mint két éve áll futamgyőzelem nélkül a brit.

A korábbi F1-es pilóta, a Ferrarival 1999-ben Michael Schumacher lábtörése után világbajnoki ezüstéremig jutó Eddie Irvine már nem is hisz benne, hogy Hamilton valaha visszaül még az F1 trónjára – igaz, továbbra is kiemelkedő versenyzőnek tartja a hétszeres vb-elsőt:

„Hamilton és a Mercedes diadalmas korszakának vége, de Lewis továbbra is egy nagyon jó pilóta, abszolút a céljaira koncentrál és éhes arra, hogy eredményeket érjen el” – nyilatkozta Irvine a Gazzetta dello Sportnak. „Továbbra is nagyszerű munkát egy F1-es autó volánja mögött. Emellett rendkívül nehéz összehasonlítani Maxszal, hiszen Max fiatalabb, kicsit jobb a sebessége és óriási a saját képességeibe vetett bizalma.”

f1-hamilton-mercedes-2023-2

„Hamilton esélyei attól függnek, hogy mennyire lesz versenyképes a Mercedes 2024-ben” – tette hozzá a korábbi F1-es versenyző. „A tapasztalatával megmutatta, hogyan kell megragadni minden lehetőséget, amely az időmérőn vagy a futamon adódik. Ugyanakkor kételkedem abban, hogy képes lesz újra bajnokságot nyerni és ezzel valóra váltani az álmát, hogy megszerezze a nyolcadik címét.”

Irvine-nal ellentétben a 2009-es világbajnok, Jenson Button viszont épp Hamiltonban és a Mercedesben látja a legfőbb esélyest arra, hogy valaki elkapja a Red Bullt és Verstappen 2024-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: