DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Hátrányba kerül a Ferrari egy olasz törvény miatt?

Január 1-jétől egy fontos változás állt be az olasz törvényekben, ami jelentősen rontja a Ferrari F1-es csapatának esélyeit is.

Január 1-jével fontos változás történt az olasz törvénykezésben: eltörölték a Decreto Crescitát, amelynek értelmében 2019 közepe óta a külföldről Olaszországba költöző és ott dolgozó emberek jelentős adókedvezményt kapnak – számolt be a Racingnews365.com újságírója, Aaron Deckers.

Ez főleg a labdarúgók esetében volt komoly faktor, hiszen a nem olasz játékosoknak nem kellett adózniuk a bevételük 50%-a után, így a klubok kevesebbet fizethettek nekik, de mégis elérték a kívánt nettó jövedelmet – így ez a klubok és a játékosok számára is komoly előnyökkel zárt.

F44h9zuWUAACDfq_1



Ezt a törvényt annak idején David Beckham miatt honosították meg Spanyolországban, amikor a Manchester Unitedtől a Real Madridhoz igazolt – a külföldről oda érkező munkavállalók adókedvezményt kaptak, ezzel próbálták odacsábítani a kiemelkedő tehetségeket. A 2019-ben bevezetett olasz törvény nem pont így működött, de a lényege nagyon hasonlított a „Beckham-törvényhez.”

 

A Ferrarit is érinti

A 2022-ben megválasztott új olasz kabinet úgy határozott, hogy ez a törvény nem hozott megfelelő hasznot Olaszországnak, így 2024 január 1-jétől már nem érvényes, ami a futballcsapatok mellett a Ferrari F1-es alakulatát is érzékenyen érintheti.

A Scuderia egyébként sem tud könnyen kiemelkedő tehetségű szakembereket igazolni, hiszen amíg szinte minden más istálló Angliában székel, addig a Ferrarinál dolgozóknak Maranellóba kell költözni.

F44h9zmXoAAryTQ

Mégis sok a külföldi munkavállaló, akiket könnyebb volt meggyőzni a fent említett törvény miatt, most viszont rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek Fred Vasseurék, amikor más istállók szakembereit szeretnék leigazolni – gyakorlatilag a legfontosabb előnyüket veszítették el a jelentős adókedvezmény révén.

A költségsapka alatt különösen fontossá vált ez a faktor, hiszen a szabályok erősen korlátozzák, hogy mire mennyit lehet költeni, és ha az adócsökkentés miatt kedvezőbb nettó bért tudnak ajánlani az alkalmazottaknak a többiekhez képest, akkor jó esélyeik vannak. Vagyis voltak.

Így viszont ez már nem áll fenn, marad az a faktor, hogy a Ferrarihoz igazolás egy olaszországi költözéssel jár, ami a legtöbb mérnök számára negatívum – az F1 központja továbbra is Anglia, ott élnek a legtöbben, a Maranellóba távozás óriási változás az életükben. Ezt eddig bizonyos fokig „meg tudta fizetni” a Ferrari, most viszont a költségsapka és az említett törvény miatt erre sincs lehetősége.

Az olasz csapat egyébként is átszervezésben van, Fred Vasseur nemrég beszélt arról, hogy jelentősebb személycseréket hajtanak végre, sokan vannak, akik még a kertészkedési szabadságot töltik és csak később csatlakoznak hozzájuk. Ezt a folyamatot viszont a változás minden bizonnyal megnehezíti majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: