DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Miért nem védekezik keményebben Verstappen ellen Norris?

A McLaren brit F1-es pilótáját többször érte az a vád 2023-ban, hogy elengedi ellenfeleit, főleg Max Verstappent. Most megmagyarázta, hogy miért.

Többször is megkapta kritikaként a 2023-as szezonban Lando Norris, hogy sok esetben túl előzékeny volt a futamok során, különösen Max Verstappennel szemben volt ez feltűnő – többször is a „félreállást” választotta, és nem vívott érdemi csatát a világbajnok ellen akkor sem, amikor lehetett volna rá esélye.

A McLaren britje szerint ez nem gyávaság, és főleg nem azért nem csatázott Verstappennel, mert jó barátok: egyszerűen ez volt az okos, érett döntés az adott versenyhelyzetekben.

„Szerintem pont ez volt az egyik olyan terület a szezon során, amiben jó munkát végeztem: jól olvastam a helyzeteket, tudtam, hogy kivel versenyem és kivel nem. Tudom, hogy ez egy verseny, de tudni kell, hogy mikor érdemes csatázni” – mondta Norris az Autosportnak.

f1-norris-mclaren-hungaroring-magyarnagydíj



„Ez nem rossz hozzáállás, ez csak a realitás és a helyzet őszinte értékelése. Például vegyük Austint, ott nulla esélyem volt arra, hogy Maxot magam mögött tartsam. Sokkal gyorsabb volt, a gumikopása (ha bárkinek is feltűnt a szezon során) sokkal jobb volt, mint bárki másé. Nincs értelme tönkretenni a versenyemet azért, hogy csatázzak valaki ellen, akinek 99% esélye van legyőzni, mert gyorsabb autóban ül” – magyarázta.

„Aztán Lewisszal annyiban volt ott más a helyzet, hogy már csak hat kör volt hátra, vagy ilyesmi. Sokkal gyorsabb gumikon jött, szóval az sem volt a legjobb választás, hogy versenyezzek vele, de sokkal több esélyem volt előtte maradni, mint Max ellen. Ha versenyeztem volna Maxszal, sokkal több gumit használtam volna, és csak ártottam volna az etapomnak. Szerintem a szezon során sokkal többször döntöttem jól a csatáim megválasztásánál, mint rosszul.”

„Hogy szerettem volna-e erőszakosabb lenni és jobban védekezni? Abszolút. Mármint miért ne szerettem volna? Szeretek versenyezni, és ezt akarom csinálni, soha nem akarok egy pozíciót sem átengedni másnak, főleg nem Maxnak!” – tette hozzá.

„Az emberek kívülről túl hamar ítélkeznek, hogy miért nem akartam keményebben versenyezni Max ellen. Azt mondják, hogy azért, mert barátok vagyunk, meg ilyesmi, aminek pedig nem is lehetne ennél kevesebb köze a dologhoz. Ha bármi van, akkor emiatt csak jobban le akarok győzni valakit, akivel barátok vagyunk.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: