DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Pár éve még 30 ezer kilométert tesztelt egy F1-es újonc

James Vowles szerint az F1-hez egyszerűen idő kell, meg kell tapasztalni mindent, ez az, amit élesben kellett megtennie Logan Sargeantnak.

Logan Sargeant újoncszezonja kapcsán beszélt arról James Vowles, hogy milyen feladatokat kell megoldania egy elsőéves pilótának ma az F1-ben, és hogy a szigorú tesztkorlátozások, valamint a költségsapka mellett egyszerűen közel sem kapnak olyan felkészítést a mai fiatalok, mint amire néhány éve még lehetőség nyílt.

„A régi időkben (mondjuk öt-hat évvel ezelőtt) körülbelül 30 ezer kilométert tesztelt egy pilóta, mielőtt egyáltalán megfontoltuk, hogy beültessük-e a versenyautóba” – idézi Vowles szavait a Speedcafe.

„Elég időre és tapasztalatra van szükségük ahhoz, hogy megtalálják a határokat, mert bármilyen más motorsport-szériából érkeznek is, ez iszonyatosan nagy lépése. Számszerűsítve az F2 és még az IndyCar is 14 másodpercet kapna egy körön, szóval ez egy teljesen más szint” – tette hozzá.

f1-williams-sargeant



„Ahhoz is idő kell, hogy a pilóta mindenkit kihozzon a gumikból. Maradjunk is ennél, mert mind a négy gumit megfelelő tartományba kell hozni, és ez a tartomány csak négy-öt Celsius-fok, nem több. Próbálj meg erre koncentrálni, közben 300 km/h-s sebességgel vezetni az autót. Ez más világ, ehhez idő kell” – magyarázta a helyzetet a Williams F1-es csapatfőnöke.

Vowles szerint Sargeant is nehéz tanulási folyamaton ment át 2023-ban, élesben kellett megtalálnia a határokat, jöttek a bizonytalankodások és a hibák, de nagyjából Suzukától kezdve összeszedte magát – emiatt mindenképpen megérdemli a 2024-es szezont is.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: