DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„Bárkit le tudok győzni” – Bottas tanácsa Pereznek

Hamilton csapattársaként megtapasztalta, amit a mexikói most Verstappen mellett él át. A magába vetett bizalom hiányzik a Red Bull-osból, mondja a finn F1-es.

Valtteri Bottas öt éven keresztül volt Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél, ahol, bár akadt néhány erős szezonkezdete, végül bele kellett törődnie a másodhegedűs szerepébe, teljesítenie a csapatutasításokat, miközben a másik versenyző négyszer is világbajnok lett – egyszóval hasonló cipőben járt, mint jelenleg Sergio Perez.

„Nem igazán járt rajta az agyam, egyszerűen abban a pillanatban el kellett fogadnom. Öt éven át voltam Lewis csapattársa, és összességében egyikben sem tudtam előtte végezni” – beszélt arról Bottas, hogyan kezelte ő a másodlagos státuszt.

„Azt hiszem, ő az egyéni csúcspontján volt, remek teljesítményekkel. De a jelenre nincs már semmilyen hatása. Továbbra is nagy önbizalommal megyek a futamokra, úgy érzem, egy jó napon bárkit le tudok győzni” – hangsúlyozza Bottas, hogy a Hamiltontól elszenvedett vereségeket teljesen maga mögött hagyta, miután távozott a Mercedestől.



Az Alfa Romeo – 2024-től Sauber – versenyzője úgy véli, erre a magabiztos hozzáállásra van szüksége egy versenyzőnek, különben az önbizalomhiány magával rántja a mélybe, ami az időeredményeken és stabilitáson is tükröződik.

„Erre az attitűdre van szükség, úgy nem lehet egy versenyhétvégére menni, hogy azt mondod magadban, nem vagy képes legyőzni őt. Akkor máris veszítettél. Ebben a sportban mindig magabiztosnak kell lenned és meg kell tudni győzni magad. Ha nincs meg ez a bizalom, akkor egy nehéz, lefelé tartó spirálba kerülsz. Ez a stopperórán és a következetességen is kiütközik. Azt mondanám, tekintve, min megy keresztül Checo, hogy ebből a bizalomból hiányzik, ez látszik az eredményeken.”

Perez meg is fogadta Bottas tanácsát?

A kommunikáció alapján nem úgy tűnik, hogy Pereznek önbizalomhiánya lenne – idézzük fel a mexikói közelmúltban tett nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, a 2021-es negyedik, tavalyi harmadik és idei második vb-helyezés után a világbajnoki címet kell megszereznie.

„Ez a fő cél számomra, mert második helyezett már voltam. Leginkább az érdekel, hogy egy helyezéssel jobbat érjek el, és tisztában vagyok az ezzel járó kihívással. Tényleg arra kell szánni ezt a téli időszakot, hogy megpróbáljuk a szezont magasan kezdeni, majd azt a magas szintű kiegyensúlyozottságot fenntartani az idény során” – mondta Perez, kijelentése pedig olyasmi önbizalmat sugall, amilyenről Bottas is beszélt. Máris megfogadta tanácsát, vagy ez csak a látszat?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: