DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Verstappen: Ezért nincsenek nők az F1-ben

Max Verstappen szerint már csak azért is van csekély esélye egy női pilótának megérkeznie az F1-be, mert sokkal kisebb számban képviseltetik magukat az autósportban, mint a férfiak.

Mindeddig összesen öt női versenyző vett részt Formula-1-es versenyhétvégén, s közülük is csak ketten rajtoltak el a versenyen – a legutolsó induló Lella Lombardi volt, még 1976-ban.

A legutóbbi alkalom, mikor egy hölgy éles versenyhétvégén vezethetett Formula-1-es autót, a 2015-ös Brit Nagydíj volt, amikor is Susie Wolff ülhetett be a Williams volánja mögé az első pénteki szabadedzésen.



A háromszoros világbajnok Max Verstappen szerint, bár egyre több a kifejezetten nők számára elindított sorozat, a hölgyeknek már csak matematikailag sincs sok esélye arra, hogy eljussanak a száguldó cirkuszba.

„Ha megnézzük, hogy százalékos arányban hogyan oszlanak el a nők és a férfiak a versenyzésben, akkor azt mondhatjuk, hogy már egy férfi is eléggé aprócska eséllyel jut el az F1-ig. A nőknek pedig még nehezebb dolguk van, hiszen alapból kevesebben vannak.”

A holland pilóta ugyanakkor azt a feltételezést elutasította, hogy egy nő nem volna képes elviselni az erőhatásokat, amik egy F1-es verseny alatt érnék.

„Határozottan úgy gondolom, hogy bár van néhány helyszín, ami fizikailag igencsak megterhelő, de kemény munkával biztosan nem lenne ebből probléma. Persze már csak a testfelépítésükből fakadóan is nehezebb dolguk lenne a nőknek.”

„Ha valaki kellőképp tehetséges, akkor természetesen eljuthat a Formula-1-ig. Nem gondolnám, hogy a csapatfőnökök az alapján választanak versenyzőket, hogy »Á, nem! Nekünk csak férfi kell!«. Ha van egy hölgy, aki legyőzi a férfiakat, akkor nyilvánvalóan meglesz a lehetősége, hogy eljusson a Formula-1-be, viszont mivel alapból kevesebb nő van az autósportban, így már csak a százalékos esélyük is jóval alacsonyabb erre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: