DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Tökéletes lenne Red Bull-pilótaként befejezni” – Ricciardo

Izgult és ideges volt a júliusi F1-es teszt előtt, kétszer meg is forgott, majd néhány századra került Verstappen pole-idejétől – így tért vissza az ausztrál.

Daniel Ricciardo tavaly év végén kiszorult a Formula-1-es mezőnyből, miután a McLaren szerződést bontott vele. Az ausztrál harmadik pilótaként tért vissza korábbi csapatához, a Red Bullhoz, amelynek a munkáját elsősorban a szimulátorból segítette. A többszörös nagydíjgyőztes a Beyond the Grid podcast adásában elismerte: eleinte izgult még az első szimulátoros etapját megelőzően, de aztán fokozatosan visszaépítette az előző években megtépázott önbizalmát.

Így érkeztünk el júliushoz, amikor Ricciardo lehetőséget kapott a Red Bulltól a silverstone-i Pirelli-teszten az RB19-es vezetésére. Előtte már olyan pletykák keringtek, hogy ha az jól sikerül, akár le is cserélhetik Nyck de Vriest az AlphaTaurinál. Végül ez meg is történt már a Magyar Nagydíjra, Ricciardo pedig most felelevenítette a sorsfordító tesztet, amely nem feltétlenül alakult zökkenőmentesen:

f1-ricciardo-redbull_4



„Kicsit olyan volt a teszt, mint a szimulátorban: egyértelmű, hogy kissé ideges voltam, de mindenekelőtt izgatott. Úgy gondolom, az idegesség egy része abból adódott, hogy júliusra eljutottam egy pontra, ahol már visszatért az önbizalmam és tényleg hittem, hogy remek tesztet teljesíthetek. Amiatt voltam kicsit ideges, mert mélyen tudtam, hogy képes vagyok rá. Azt mondtam magamnak: ’Ez most rajtad múlik, minden a te kezedben, a jövőd múlhat ezen a teszten’. Jó volt újra érezni ezt a nyomást, nem nyomtam el.”

„Kimentem az első etapomra, és kétszer megforogtam. A 4-es kanyarban, a nagyon lassú hajtűben volt egy megforgásom, mert kissé túlbuzgón akartam gázt adni, majd a 7-esben volt egy újabb, azt hiszem, szintén alacsony tempónál. Kis pörgés volt, nem kötöttem ki a sóderágyban vagy ilyesmi. De rendben voltam ezzel, nem éreztem úgy, hogy ’ember, mit csinálsz?’. Nem férkőzött a fejembe, inkább úgy éreztem, hogy ez érthető, hiszen hét-nyolc-kilenc hónapja nem vezettem.”

„Szerintem az is jó volt, ahogy ezt leráztam magamról, mert nem idegesített fel. Aztán újra kimentem, és elkezdtem néhány jó időt futni. Amikor először mentem át teljes gázzal az 1-es kanyaron, azt hittem, a sisakom lerepül a fejemről. Elfelejtettem, mennyire intenzív ez a testedre nézve és mennyire gyorsak ezek az autók. Igazán klassz volt újra érezni.”

Ezután aztán jött az első új gumis gyorskör, amely igazán jól sikerült Ricciardónak: „Néhány századra voltam Max pole-idejétől. Nagyon izgatott voltam, amikor nekivágtam annak a körnek. Úgy kezeltem, mint egy igazi időmérős kör. Emlékezzünk: 15 perccel korábban úgy éreztem, le fog repülni a fejem az 1-es kanyarban. Képes leszek-e nyomni a friss gumikon és egyáltalán megcsinálni ezt az egészet? De egyszerűen megvolt az érzés és az önbizalom az autóban.”

f1-ricciardo-redbull-2

„Nyilván kissé rozsdás voltam az elején, de voltak elemei az autónak, amelyek annyira ismerősnek érződtek, és egy új szett gumival és némileg kevesebb üzemanyaggal éreztem, mire lehet képes. Nem mondom azt, hogy könnyű volt, de biztos voltam benne, hogy képes arra, amiről azt gondoltam, hogy képes.”

„Amikor a célvonalon áthaladva megnéztem az időt, úgy voltam vele, hogy ’oh, nem tudom, számítottam-e arra, hogy ennyire gyors lesz’. Tudtam, hogy van esély rá, hogy egy nagyon jó nap lesz, de hazudnék, ha azt mondtam volna, hogy képes leszek arra az időre az első új gumis körömön. Úgyhogy ez nagy mosolyra fakasztott” – mesélte a pilóta, hozzátéve, hogy Christian Hornerék már előzetesen is csak annyit vártak el tőle a teszten, hogy újra élvezze a vezetést és újra lássák a mosolyát.

 

Lesz-e még Red Bull-pilóta Ricciardo?

Az ausztrál a szóban forgó teszt után tehát az AlphaTauri pilótája lett, a harmadik hétvégéjén viszont eltörte a kezét egy zandvoorti balesetben, így több fordulót kénytelen volt kihagyni. Azonban annak ellenére, hogy a beugró Liam Lawson remekelt a helyén, a csapat bizalmat szavazott neki 2024-re is, s azok a pletykák sem csitulnak, hogy 2025-re akár Sergio Perezt is válthatja a Red Bullnál, ahol ismét Max Verstappen oldalán versenyezne.

„Nem fogok napot vagy dátumot meghatározni erre, vagy akár évet. Úgy gondolom, mindaz, hogy visszatérhettem a Red Bull családhoz, teljesíthettem azt a tesztet júliusban, újra Simonnal [Simon Rennie versenymérnök] dolgozhatok – ez igazán az álom. Hogy őszinte legyek: tökéletes lenne Red Bull-versenyzőként befejezni a karrieremet. Nem mintha a végét várnám már, de ha odajutok, biztosan ott is fogom befejezni” – mondta minderről Ricciardo.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: