DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Ez volt a legerősebb évem az F1-ben” – Albon

Bár Tsunodától függtek Abu Dhabiban és az autó valóban inkonzisztens volt idén, a brit-thai elmondta, minek köszönhette a Williams a konstruktőri hetedik helyet.

Miközben természetesen a fő fókusz a Formula-1-ben a világbajnoki küzdelmen és az élmezőny harcán van, hátrébb legalább annyira kiélezett és a csapatok számára legalább akkora téttel bíró csata zajlott idén a konstruktőri hetedik helyezésért.

Az alsóház legjobbja címet végül a Williams kaparintotta meg, miután az utolsó versenyeken nagy formába lendülő AlphaTaurit sikerült maguk mögött tartaniuk. Pedig Alexander Albon elismerte, hogy a szezonzáró F1-es Abu Dhabi Nagydíjon nem rajtuk múlt a küzdelem végkimenetele, csak Yuki Tsunodától függtek, annyival előrébb volt hozzájuk képest a rivális csapat pilótái, akit azonban a Williams szerencséjére többen meg tudtak előzni, így a japán nem szerzett elegendő pontot.

f1-albon-williams-abudhabi



Albon arra is rámutatott, hogy a grove-i istálló egy ideje már a 2024-es autóra koncentrál inkább, amelyen éreztetni fogja a hatását a nemrég munkába állt új technikai igazgató, Pat Fry is:

„Jóval régebb óta nem fejlesztettük az idei autót, mint a riválisaink. Úgy gondolom, ebből csak jó sülhet ki. Az abszolút minimumot teljesítettük ahhoz, hogy hetedikként végezzünk, most pedig már a következő évre szegezzük a tekintetünket azzal, hogy már nálunk lesz Pat, és nyilván ez lesz James [Vowles, a csapatfőnök – a szerk.] első igazi szezonja is, ahol tényleg irányíthatja az autó fejlesztését.”

 

Amiben a Williams felülmúlta az F1-es riválisokat

A brit-thai pilóta szerint elsősorban annak volt köszönhető, hogy a Williams került ki győztesen a sereghajtók csatájából, hogy ők mindig ki tudták aknázni az adódó lehetőségeiket – még ha maga az autó teljesítményé ingadozott is versenyről versenyre:

f1-albon-williams

„Furcsa, mert az emberek azt gondolják, hogy inkonzisztensek voltunk, de személy szerint úgy vélem, hogy a versenyhétvégék kivitelezése nagyon is kiegyensúlyozott volt. Maga az autó tényleg eléggé inkonzisztens. Tudjuk, hogy a Monza- és Vegas-jellegű pályák jól mennek nekünk, tudjuk, hogy a hűvös helyszínek is fekszenek, míg tudjuk, hogy a meleg, szeles és szűk pályák nem. Az egyik fő fókusz a következő szezonra, hogy ezeket a gyengeségeket megszüntessük.”

„De szerintem a kivitelezés meglehetősen erős volt, úgy gondolom, kihoztuk a legtöbbet a lehetőségeinkből, és szerintem ezért is szereztük meg a hetedik helyet. Úgy vélem, amikor megvolt hozzá az autónk, meg is szereztük a pontokat, míg a többiek elszúrták a stratégiát vagy mást, és ezért lemaradtak erről.”

Albon arról is beszélt, hogy a 2023-ast érezte személyes szinten a legjobb idényének: „Rendkívül büszke vagyok a teljesítményemre. Nem mondanám magam a legarrogánsabb embernek, de azért elismerem az érdemeimet. Úgy érzem, nagyon erős szezonom volt. A legtöbb versenyem nem volt egyszerű. Voltak futamok, ahol végig küzdenünk kellett. De élvezem ezt. Úgy érzem, ez az a közeg, ahol kivirágozhatok. Számomra ez volt a legerősebb évem az F1-ben. Ebben sokat segített a csapattal kialakított kapocs.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: