DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Mit csinál az F1 a sprintekkel 2024-ben?

Fordított rajtrács, sprintbajnokság, pont a sprintkvalifikációért, miegymás: ötletek vannak, igazi megoldás nincs. Az eltörlésük nem opció.

Sajtóértesülések szerint megszületett a döntés azt illetően, hogy hol rendeznek sprinteket 2024-ben: ha minden igaz, a Red Bull Ring, Austin, Interlagos és Katar is marad sprinthelyszín, mint 2023-ban, azonban melléjük újonnan csatlakozna a naptárba négy év kényszerkihagyás után visszatérő Sanghaj, valamint Miami is, a két kieső helyszín így Baku és Spa lenne – és ezt azt is jelenti, hogy a sprintek felét az év utolsó negyedében tarthatják meg.

És ez nem minden, hiszen zajlik az ötletelés a sprinthétvégék átalakítását illetően. A tervek szerint az egyetlen szabadedzést követné péntek délután a sprintszétlövés, amely a sprint rajtsorrendjéről határozna. Majd maga a sprintfutam indítaná a szombati programot az F1-eseknek, míg a vasárnapi nagydíjra kvalifikáló időmérőt a szokott szombat délutáni időpontban rendeznék – és a sprint, illetve a kvalifikáció között az autó kikerülnének a parc fermé hatálya alól.

GP2320_133107_ONY7103_resize



Ráadásul a német Auto Motor und Sport szerint újra felmerült az is, hogy fordított rajtráccsal dobnák fel a sprinteket, ahogy azt az utánpótlásszériákban gyakran látjuk. Az elképzelés szerint az első tíz helyezett fordulna, ám mivel ez esetben az SQ3-ban mindenki szándékosan lassan menne, felmerült ötletként, hogy osszanak pontokat a sprintszétlövésen is – akár ugyanannyit, mint magáért a sprintért –, hogy legyen motivációja a versenyzőknek így is gyorsan menni az időmérőn.

Ezzel szembeni ellenérv viszont, hogy ez esetben csaknem ugyanannyi pont járhatna a sprintkvalifikációért és a sprintfutamért összeadva, mint magáért a vasárnapi nagydíjért, ami nyilvánvalóan az utóbbi értékét csökkentené a szóban forgó hétvégéken – márpedig az F1 hangsúlyozottan azt akarja megtartani fő látványosságnak a sprintek terjedése ellenére. Minderről végleges döntés januárban várható.

A témát alaposan kibeszéltük Pitwall című műsorunkban: nézzétek meg a vonatkozó részt vagy az egész adást a YouTube-csatornánkon!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: