DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Mihez kezdjen az F1 a sprintekkel?

Nagyon jó, csak mégse, egy irányba halad, csak mégse: újra téma az F1-es sprintek kérdése, és kicsit mintha a sportág vezetése sem tudná, hogy mi is a célja.

Felmerültek különböző ötletek az F1-es sprinthétvégék megreformálását illetően: a hírek szerint a sportág vezetői akár radikálisabb módosításokra is hajlandóak lennének.

Az egyik ilyen ötlet a teljesen független sprintbajnokság kialakítása, azaz a szombaton megszerzett pontok nem számítanának bele a világbajnoki összesítésbe, ahelyett egy külön sprintbajnokságban összesítenék őket, a szezon végén pedig sprintbajnokot avatnának.

f1-mclaren-sprint



Egy másik lehetőség a sprinthétvégék megfűszerezésére, hogy az F1 szerez egy jól csengő névadó szponzort a sprintekre, a győztes pilóta pedig 1 millió dolláros pénzdíjazásban részesülne, s  természetesen felmerült a jó öreg fordított rajtrács is. Erre két opció van: vagy a világbajnoki pontverseny állásával ellentétes sorrendben állnak fel a pilóták a rajtrácsra, vagy kitalálnak egy olyan időmérős rendszert, ahol ennek ellenére is megéri nyerni – akár pénzdíjazással, akár pontokkal.

A hírek szerint ezek a változtatások akár már a 2024-es szezon kezdetén életbe is léphetnek, persze az még nem tisztázott, hogy pontosan milyen változások lesznek. Az, hogy lemondjanak a sprintről, állítólag egyáltalán nincs a lehetséges opciók között – pedig Max Verstappen például ezt szorgalmazná…

Hogy mit lehetne kezdeni és mi a probléma a sprintekkel, arról Pitwall című műsorunkban beszélgettünk, helyenként kicsit vitatkoztunk is: nézzétek meg a vonatkozó részt 16:03-tól, és mondjátok el véleményeteket a témában!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: