DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

A csapaton belüli folytonosság a kulcs a McLarennél

A Ferrarinál tanultakat is alkalmazza a McLarennél Andrea Stella csapatfőnök, aki jövőre a topcsapatokkal való küzdelmet tűzte ki az istálló céljául.

Andrea Stella csapatfőnök vezetésével hatalmas javuláson ment keresztül a McLaren F1-es csapata a 2023-as szezon második felében. Az idény elején szenvedtek a britek, mostanra azonban már rendszeresen dobogós helyezésekért küzdenek Norrisék. Az olasz csapatfőnök elárulta, a Ferrari aranykorának felfogását is próbálja beleépíteni a papaya együttes irányításába, a lényeg a folytonosság és a rangidős szakemberek alkalmazása.

„A rangidős, minőségi szakemberek mértéke a csapatnál elképesztő volt” – mondta a Beyond the Grid podcast adásában Stella, aki 2000-ben csatlakozott a Ferrarihoz, és másfél évtizeden keresztül erősítette az az idő alatt hét konstruktőri bajnoki címet nyerő alakulatot. „Sokan azt is elfogadták, hogy maradnak az adott pozíciójukban, noha más csapatoknál feljebb léphettek volna egy-két szintet, de tudták, hogy ez kell ahhoz, hogy a valaha volt talán legerősebb gárdát tudják felépíteni az F1-ben. Megvolt a folytonosság, lépésről lépésre építették a csapatot. Ez hiányzott Fernando (Alonso) időszakából (2010-2014).”



Stella a 2023-as szezon kezdetén vette át a McLaren irányítását, azóta pedig komoly strukturális változás történt a csapat technikai részlegén belül. Emellett fontos kulcsfigurákat is igazolt a csapat a mérnökök terén, akik 2024-től állnak munkába Wokingban: Rob Marshall a Red Bulltól, David Sanchez pedig a Ferraritól érkezik.

„Egyértelműen dolgozni akartunk a rangidős alakok beépítésén, mi úgy mondjuk, hogy ők adják a csapatnak a lóerőket. A Red Bull-lal, a Mercedesszel és a Ferrarival akarunk küzdeni. Ez egy nehéz feladat, jól felkészültnek kell lennünk. Az idén látott fejlődés és a 2024-es autó mind a jelenlegi csapattagok munkája. Jövőre meglátjuk, fent tudjuk-e tartani a jelenlegi fejlődés mértékét. Teljes mértékben kiaknázzuk, és ki is fogjuk a meglévő infrastruktúránkat: a szélcsatornát, a szimulátort és a gyártólétesítményeket” – fejtette ki a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: