DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
F1

Az AlphaTaurit is felvásárolta volna a Rodin

Az FIA által elutasított új-zélandi gyártó alapítója szerint „kereskedelmileg életképtelen” volt a csapat ára – korábban a Williamst pedig ő szúrta el.

Hétfőn vált hivatalossá, hogy csak az Andretti Global kapott zöld jelzést az FIA-tól a Formula-1-ben jelentkező új csapatok közül – bár mivel még a kereskedelmi jogok tulajdonosával is meg kell állapodniuk, az ő érkezésük sem lefutott még távolról sem.

Az már a bejelentés előtt ismertté vált, hogy a Rodin is az elutasított pályázók között volt. Az új-zélandi gyártó, amely az esztendő elején szerzett többségi tulajdonrészt a többek között a Formula-2-ben szereplő Carlin csapatában, nemrég néhány részletet is elárult a tervezett projektről, amely Ferrari-együttműködést és női pilótát is tartalmazott volna.

f1-rodin-1



David Dicker, a Rodin Cars alapítója a Racer szaklapnak most azt is elárulta, hogy más módon is megpróbált bekerülni az F1-be: az AlphaTauri felvásárlásával. Csakhogy a csapat által kért árról úgy érezte, így már nem érné meg üzletileg: 

„Nos, volt néhány beszélgetésem AlphaTauri felvásárlásáról, de az ár kereskedelmi szempontból életképtelen, amennyire tudom. Ezeket mindig kereskedelmi szempontból kell nézni. Az F1-es srácok szakértők az autósportban, de az üzleti vonatkozásban már nem vagyok ebben biztos” – fogalmazott Dicker.

 

Már korábban is próbálkozott az F1-gyel a Rodin

Dicker azt is felfedte, hogy már néhány éve is megpróbált beszállni, amikor épp a Williams volt eladósoron, ám azt a lehetőséget pedig ő puskázta el: „Vásárolnék én csapatot, ha azt gondolnám, lenne erre életképes mód, de 800-900 millió dollárt fizetni valószínűleg nem lett volna az kereskedelmi szempontból” – utalt még az AlphaTauri árára a Rodin alapítója. „De meg kell nézni, vannak-e lehetőségek.”

f1-rodin-2

„Hibáztam, amikor a Williams eladó volt, mert azt könnyedén meg tudtam volna venni. De nem olvastam el megfelelően a stratégiai tájékoztatást az ajánlattétel módjáról, ami utólag visszanézve hiba volt. De ez van.”

„Rengeteget egyeztettem a Williamsszel, láttam a számokat, végigültem a prezentációkat, ajánlatot tettem nekik meg minden, és volt néhány srác, akik pedig időről időre más csapatokról is beszéltek. Főleg a Sauberről és a Haasról, akik többé-kevésbé évek óta a piacon vannak, s akiket valószínűleg jóval alacsonyabb áron meg lehetett volna vásárolni, aminek több értelme lett volna. De mint mondtam, alighanem én szúrtam el azt.”

Dicker elismerte: bosszantja, hogy az FIA elutasította a pályázatukat, de nem fog duzzogni és nem fogja feladni, sőt jelenleg is dolgozik egy projekten, amelyről azonban nem árult el részleteket. „Hadd fogalmazzak így: eléggé felháborodtam, hogy nem jutottam be a Formula-1-be, de nem fogok csak úgy elmenni és duzzogni. Én már csak ilyen vagyok: ha az életben valamit meg akarsz csinálni, próbálkozni kell, s ha egy módon nem megy, más módot kell keresni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: