DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 5. péntek
F1

Ez a hozzáállás Verstappen F1-es sikerének a titka

Elképesztő idénye van Max Verstappennek, aki az eddigi 16 versenyből 13-at nyert meg. A holland elárulta, milyen megközelítéssel vág neki minden hétvégének.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy mára Max Verstappen minden idők egyik legnagyobbjává lépett elő a Formula-1 színpadán, hiszen mindössze három pont választja el zsinórban harmadik világbajnoki címétől, ahogyan azt pedig már fentebb említettük, az idei 16 versenyből 13 alkalommal is őt intette le elsőként a kockás zászló.

Kulcs a kiegyensúlyozottság

Persze egy olyan domináns autóban, mint az RB19, nem is tűnhet nagy feladatnak tíz versenyt megnyerni egyhuzamban, Verstappen állítja, hogy azért nem volt olyan könnyű dolga.



„Egy világbajnoki szezonban rendkívül kiegyensúlyozottnak kell lenned, nem engedheted meg magadnak, hogy rossz napjaid vagy hétvégéid legyenek. 100%-osan ott kell lenned minden egyes pillanatban” – beszélt sikerének kulcsáról a holland a Red Bull egyik podcastjében.

„Nem könnyű minden alkalommal a dolgunk, van, hogy nehezebben indul egy-egy versenyhétvége, de az egész arról szól, hogy te magad mennyit teszel meg azért, hogy kimássz egy nehéz szituációból.”

Mentálisan is a topon van Verstappen

A versenyzők gyakran alkalmaznak pszichológiai hadviselést a többiekkel szemben, és van, akit annyira megvisel egy-egy szezon gyenge szereplése, hogy pszichológust fogad maga mellé, mint idén Sergio Perez.

„Én mindig is olyan ember voltam, aki úgy van a jövőbeli dolgokkal, hogy »oké, majd meglátjuk, hogy lesz«. Sosem stresszeltem magam előre azon, hogy mi lesz velem egy vagy két hét múlva. Szeretném értékelni a pillanatot, és majd két hét múlva filózok azon, hogy mi lesz két héttel később.”

„Persze mindenki máshogyan van összerakva, szóval nem garancia, hogy ami nálam működik, az másnál is be fog válni. Ez végül is a sport és az egész élet szépsége, nem? Rengeteg különböző ember van, akik mind máshogy működnek, de végül többen is képesek ugyanazt a célt elérni más-más módszerekkel.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: