DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

Norris: A versenyző dolga, hogy alkalmazkodjon

A McLaren F1-es pilótája szerint is baromság, hogy egy versenyző köré építenék az autókat: az ő feladatuk az, hogy bármilyen versenygépet elvezessenek.

Kisebb vihart kavart néhány hete, amikor Toto Wolff Sergio Perez Red Bull-os küszködése kapcsán arra tett utalást, hogy Max Verstappen amiatt (is) semmisíti meg rendre a csapattársait, mert az energiaitalosok a harmadik vb-címe felé menetelő holland stílusának kedvező autókat terveznek, amellyel mások nehezen boldogulnak.

Ezt Verstappen marhaságnak nevezte, de kifakadt Christian Horner csapatfőnök is, aki odáig ment, hogy a Mercedes-vezér szavai arról árulkodnak, hogy nem érti a Formula-1 működését.

f1-norris-verstappen-redbull-1



Most a RacingNews365.com portál kikérte Lando Norris véleményét is az ügyről. A McLaren pilótája is Verstappenékkel értett egyet, szerinte sincs szó egyetlen versenyző köré tervezett autókról, s az ő feladatuk az, hogy a lehető legjobban alkalmazkodjanak, bármilyen technikát is adnak alájuk:

„Nem a csapaton múlik az, hogy csak egy versenyzőre tervezzenek autókat. Talán egy tökéletes világban. A mi feladatunk, hogy teljesítsünk függetlenül attól, hogy milyen az autó. Max is valami hasonlót mondott múltkor, miután Toto tette azt a megjegyzést a Red Bullról.”

„Szerintem nem lehet csak úgy autót tervezni valakinek. Egyszerűen ez nem így működik. A versenyző dolga, hogy azt az autót vezesse, amit adnak neki. Úgy vélem, ha lassabbnak bizonyulok valamilyen okból a csapattársamnál, akkor nem végzek elég jó munkát. Ez ilyen egyszerű. Ez a pilóta feladata, ezért vagyunk itt.”

f1-norris-verstappen-redbull-2

Norris arról is beszélt, hogy éppen ezért jobban preferál egy alapból gyors, de esetleg nehezebben kezelhető versenygépet, mint egy kezes, de lassú autót: „Számomra a legfontosabb, hogy gyors legyen az autó. Szerintem amit az emberek olykor nem értenek, hogy a versenyző feladata az, hogy a lehető leggyorsabban vezessen, bármilyen autót is adnak neki.”

„Igen, azt akarod, hogy jó legyen az autó és passzoljon hozzád. De eleget fizetnek a versenyzőknek azért, hogy a legjobbat hozzák ki mindenféle körülményekből. Akár olyan autóból, amit szeretnek, akár olyanból, amit nem, mert trükkös vagy bármi.”

„A mi munkánk az, hogy csak vezessük, amit a csapat ad nekünk. Lehet egy gyors autód vagy egy olyan, amit kellemes vezetni, de végső soron én mindig egy nehezen vezethető, de gyors autód választanék egy kezes, de lassú autóval szemben.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: