DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Hat futam, három sprint: ez maradt az F1 2023-as versenynaptárából

Időeltolódás, három sprint, hat hétvége: íme az F1 2023-as menetrendjéből hátralévő események és azok időpontjai.

Tizenhat versenyhétvégén van túl 2023-ban az F1 mezőnye, még hat helyszínre látogat el idén a száguldó cirkusz. Ebből a hatból három pályán sprintes hétvégét rendeznek, vagyis eseménydús hajrára van kilátás.

Október 8-án következik a Katari Nagydíj, amely után egy hét kimaradt, ugyanis a mezőny Keletről az amerikai kontinensre utazik. Október 22-én jön Austin és az USA Nagydíj, az azt követő héten, 29-én a Mexikóvárosi Nagydíj, majd jön a brutális triple header harmadik eleme, és november ötödikén, Brazíliában a Sao Pauló-i Nagydíj.

f1-2023



Itt egy hét kimarad, hogy az F1 rákészülhessen a szezon legnagyobb durranásának szánt hétvégére: november 18-án rendezik a Las Vegas-i Nagydíjat – az amerikai városi pálya most debütál a versenynaptárban, méghozzá éjszakai futammal, amelyet helyi idő szerint szombat este, és így az időeltolódás miatt Európában vasárnap reggel rendeznek.

Itt már nem következik újabb szünet, a Las Vegas-i parádé után egy héttel, november 26-án, szokás szerint Abu Dhabiban zárul le az F1 2023-as szezonja.

A három sprint helyszíne a most következő Katar és Austin mellett majd Brazília lesz, ezeken rendeznek pénteken egyetlen szabadedzést és az időmérőt, szombaton sprintnapot (időmérővel és sprintfutammal), illetve vasárnap a nagydíjat.

 

Az időeltolódás fontos szerepet játszik

Összességében tehát két keleti nagydíj fogja közre a négy helyszínből álló „amerikai szezont” – még ha ennek volt is már előfutára májusban Miamiban, illetve júniusban Kanadában.

Ez viszont azt is jelenti, hogy a magyar (és minden európai) néző számára elérkezett az időeltolódás-számítgatós időszak. 

Katarban a pénteki időmérő és a vasárnapi futam is 19:00-kor kezdődik majd magyar idő szerint, míg a szombati sprintet 19:30-tól nézhetjük meg.

230058-scuderia-ferrari-saudi-arabian-gp-2023-sunday_resize

Az amerikai helyszínek már trükkösebbek. Austinban a pénteki időmérő kezdési időpontja magyar idő szerint 23:00, a sprinté pedig szombatról vasárnapra virradó éjfél – a futam már barátságosabb, azt 21:00-tól nézhetjük meg.

Mexikóban az időmérőt 22:00-kor, a futamot 21:00-kor rendezik, Brazília pedig már „baráti”: a pénteki időmérő 19:00-kor, a szombati sprint 19:30-kor, a vasárnapi futam pedig 18:00-kor kezdődik majd.

Végezetül jön az amerikai túra zárása, Las Vegas, ahol fordul a képlet, és a helyi idő szerint péntek esti időmérőt szombat reggel 7:00-tól, a helyi idő szerint szombat esti futamot pedig vasárnap reggel 7:00-tól nézhetjük majd meg.

Majd a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj a megszokottak szerint „Európának kedvező” időpontban zajlik: az időmérő szombaton 15:00-kor, a futam vasárnap 14:00-kor kezdődik majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: