DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Norris bevallotta: Tavaly óta állandóan fáj a háta

Fizikai fájdalmakkal küzd az új generációs autók érkezése óta Lando Norris. Mostanában javult a helyzet, de csak rengeteg odafigyeléssel – még hobbijáról, a golfról is le kellett mondania.

A McLaren versenyzője eddig nem beszélt arról, milyen fizikai problémával küzd nem csupán a Formula-1-es nagydíjakon, de a mindennapokban is. A korábbi éveket visszanézve csak egy nyilatkozatot találunk, amikor hátfájásra panaszkodott: a 2020-as, koronavírus miatt megcsúszott osztrák nyitányon voltak mellkasi és háti panaszai, melyeket követően specialistát is felkeresett.

A probléma akkor elmúlt, de 2022 óta előjött – Norris szerint az új generációs F1-es autók jelentette terhelés miatt.

„Tavaly volt egy nagyon rossz pont, minden nap szenvedtem, küszködtem az alvással és mindennel, állandó fájdalomban voltam. Mostanában javult a helyzet, de korlátozok is sok mindent. Többet nyújtok, de még golfozni is kevesebbet szoktam a hátam miatt, több fizioterápiát végzek. Az olyan dolgokból kell beáldoznom, mint a golf vagy más sportok” – idézi a RaceFans.net Norris Monzában elhangzó beismerő szavait.



„Még a pályabejárások során is szenvedek, így ezeket is vissza kellett vennem. Apróságok segítettek, amiket észre sem veszünk, de már kevesebbet kínlódik. Előtte rengeteget szenvedtem minden nap, minden éjszaka, rengeteg fájdalmam volt.”

Állandó fizioterápia, több edzés

„Egészen tavalyig minden évben megúsztam annyival, hogy csak bepattantam az autóba, nem kellett fizioterápia. Mindig megvolt, de meg tudtam volna úszni. Most viszont muszáj. Nyújtanom kell, reggel és este, a hétvége minden szakasza előtt foglalkoznom vele. Ha nem, akkor rengeteget szenvedek a hátammal” – mondta Norris. „Többet edzem a mélyizmokat, a hát alsó részét és a farizmokat.”

„Nem csupán a versenyzés az oka, általánosabb a probléma, de egyértelműen nem segítettek az autón történt változások az utóbbi években” – beszélt a brit arról, hogy az F1-es modellek 2022-es átalakulása váltotta ki a fájdalmakat. „Többen beszéltek már erről. Tudom, mindenki más, egyes embereknek nincs szükségük rá, de nekem a saját egészségem érdekében figyelnem kell erre.”

„Remélem, nem lesznek hosszú távú hatásai” – tette még hozzá a csupán 23 éves pilóta, abban bízva, nem fogja élete hátralevő részét végigkísérni a fájdalom.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: