DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

„Magyarországon fontos dolgot tanultunk” – erőből a harmadik sorban a Williams

Normál körülmények között szintén remekelt az időmérőn Alex Albon: a thaiföldi F1-es úgy érzi, az Aston Martin és a McLaren akár vasárnap is legyőzhető.

Most már menetrend szerintinek mondható Alex Albon kvalifikációs remeklése: a Holland Nagydíjon szezonja legjobbját, a negyedik rajtpozíciót szerezte meg változó időjárás mellett, és normál körülmények között is csak egy sorral hátrébb végzett Olaszországban, a hatodik rajtkockába kvalifikált. Csak a Ferrarik, a Red Bullok és az egyik Mercedes a Williams előtt, a McLaren és az Aston Martin mindkét versenyzővel a thaiföldi mögött, aki elégedetten foglalta össze szombati napját.

„Úgy jöttünk ide, hogy Q3-as szereplésben reménykedtünk, így a hatodik kiváló eredmény. Versenytempót tekintve gyors autók vannak előttünk, ilyen értelemben ez remek eredmény” – nyilatkozta a médiának Albon Monzában. „A versenyen az Astonok és McLarenek ellen talán tudunk mit kezdeni. Szóval nagyon boldog vagyok, és végre hosszú ideje egy normális időmérőnk volt.”

Albon kiemelte, a körülmények miatt a Williams valós tempóját mutatta meg az időmérő – legalábbis Monzában, amely az alacsony leszorítóerő és nagy végsebesség miatt kedvez az FW45-nek.



„Az időmérőig edzésről edzésre változtattunk az autón. Ez egy olyan hétvége volt, amikor küszködve indultunk, nem tudtunk olyan jól bekezdeni, mint például Zandvoortban, csak az időmérőn találtunk magunkra” – ismerte el, hogy időbe telt felépíteni az olasz hétvégét, nem volt benne a pakliban a kezdetektől a siker.

A Magyar Nagydíjat is megemlítette Albon

Az olasz az idei két időmérő egyike, amikor különleges gumiszabály volt érvényben: a Q1-ben a kemény, a Q2-ben közepes, a Q3-ban lágy keveréket kellett használni.

„Magyarországon tanultunk egy fontos dolgot: ott nem próbáltam ki a keményt és ki is estünk a Q1-ben. Ezúttal a harmadik szabadedzésen mindhárom gumit feltettük, és ez meg is adott egy jó irányt” – mondta Albon.

Egy dolgot kicsit bán: a Williams minden rendelkezésre álló gumiszettet bekoptatott a hétvége eddig eltelt részében, nincsen egyetlen új abroncsunk sem vasárnapra. Jobban örült volna, ha megspórol egy közepes szettet holnapra – hiszen „a közepes egy jó lágy”, ahogy fogalmazott –, de a Q2-ben nem akartak ezzel kockáztatni. A vasárnapi cél egyértelműen az idei ötödik pontszerzés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: