DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 23. csütörtök
F1

Holland Nagydíj: Verstappen a mezőny felett az esőben

A világbajnok a felszáradóban lévő pályán leosztotta a teljes mezőnyt, csak George Russell került egy másodpercen belülre hozzá képest.

Kevés érdemi információt tudtunk meg az F1-es Holland Nagydíj harmadik szabadedzéséből: egyrészt a folyamatosan eleredő, majd elálló eső elhomályosította az erőviszonyokat és limitálta a megtett köröket, másrészt rengeteg hibát láttunk. 

Szinte mindenki rontott, Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz vagy éppen Fernando Alonso is járt a pálya mellett, Esteban Ocon a falba csapódott, piros zászlóra pedig három (!) alkalommal is szükség volt. Előbb Kevin Magnussen alól húzták ki a szőnyeget a hármas kanyarban, majd negyedórával később Guanyu Zhou ragadt be a sóderágyba az Alfa Romeóval, végül bő tíz perccel az edzés lejárta előtt az újonc Liam Lawson törte meg kicsit az AlphaTaurit, emiatt is belengették a pirosat – az új-zélandi az utolsó kigyorsításnál csúszott meg, de végül nem okozott nagy kárt a megörökölt autóban.

A rengeteg hiba és sok megszakítás után egyébként nagyjából az utolsó húsz perc hozott érdemi munkát az átmeneti gumikon, és ismét a McLaren volt a leggyorsabb: előbb Lando Norris, majd Oscar Piastri állt az élre, aztán a bemelegedő gumikon megint a brit következett, és a hajrára úgy fordultak rá a pilóták, hogy a wokingiak két autója vitte az első két helyet.

max1



Az utolsó percekre aztán sokat száradt a pálya, hatalmas javítások következtek, felfordult az addigi sorrend, és Verstappen itt már lerendezte a mezőnyt, elsőre bő egy másodpercet adott mindenkinek, majd végül George Russell a Mercedesszel tudta viszonylag megközelíteni. A McLarenekből itt már nem jött ki egy igazán jó kör, Perez pedig úgy lett harmadik, hogy kereken egy másodpercet kapott Verstappentől. 

Biztató tempót ment az Aston Martin Alonsóval, és jól mozgott a Mercedes is, az elrontott végjáték ellenére bizakodó lehet a McLaren, illetve Alexander Albonnal megint meglepetést okozott a végére a Williams is. A Ferrari ezúttal is csak szenvedett, és az Alpine edzése sem sikerült jól, Leclerc háromszor fékezte el az egyes kanyart...

A Holland Nagydíj harmadik szabadedzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:21,631
2. George Russell Mercedes +0,379
3. Sergio Perez Red Bull +1,000
4. Fernando Alonso Aston Martin +1,003
5. Lewis Hamilton Mercedes +1,092
6. Alexander Albon Williams +1,119
7. Oscar Piastri McLaren +1,261
8. Valtteri Bottas Alfa Romeo +1,334
9. Charles Leclerc Ferrari +1,462
10. Lando Norris McLaren +1,527
11. Pierre Gasly Alpine +1,579
12. Carlos Sainz Ferrari +1,807
13. Yuki Tsunoda AlphaTauri +1,913
14. Logan Sargeant Williams +1,939
15. Nico Hülkenberg Haas +2,009
16. Esteban Ocon Alpine +2,175
17. Lance Stroll Aston Martin +2,427
18. Liam Lawson AlphaTauri +4,712
19. Guanyu Zhou Alfa Romeo +6,851
20. Kevin Magnussen Haas köridő nélkül
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: