DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

„A mai F1-esek mind jobbak” – Hakkinen

A kétszeres világbajnok szerint az új korosztály felkészültebb és profibb, mint voltak ők annak idején – ráadásul manapság még személyre szabottabbak az autók.

Mika Hakkinen az ezredforduló kiemelkedő Formula-1-es versenyzője volt, Michael Schumacher őt tekintette karrierje legnagyobb ellenfelének, akivel 1998-ig 2001-ig gyakorlatilag minden évben összecsaptak a világbajnoki címért, amelyet kétszer el is hódított a McLarennel a ferraris rivális elől.

A legendás finn most arról beszélt a Motorsport.com francia kiadásának, hogy a jelenlegi F1-es pilóták mind jobbak bizonyos szempontból, mint ő valaha is volt a karrierje során:

f1-hakkinen



„Ha visszatekintek a pályafutásomra és megnézem a következő generációkat, akik megérkeztek az F1-be, ők mind jobb versenyzők, mint én voltam. Sokkal nagyobb a tudásuk. Azt mondanám, hogy a tehetség valószínűleg egyforma, de van mindaz, ami körülveszi az F1-be érkező pilótákat: jobban dolgoznak, felkészültebbek, profibbak. A tudomány jobban a rendelkezésükre áll, hogy jobbá váljanak” – magyarázta Hakkinen.

 

Személyre szabottá váltak az F1-es autók

Hakkinen arról is beszélt a lapnak, hogy manapság egyre jobban az adott versenyzőhöz fejlesztik és állítják be az autókat – mindezt annak kapcsán mondta el, hogy nekiszegezték a kérdést, hogy szerinte ki tudná legyőzni Max Verstappent az RB19-es volánjánál:

„Nagyon nehéz megválaszolni ezt a kérdést, egyszerűen azért, mert amikor én versenyeztem, az emberek azon gondolkodtam, hogy mi történne például, ha ugyanabban a csapatban szerepelnék, mint Michael Schumacher. Ezeket a Formula-1-es autókat egy pilótára tervezik. Max esetén is ez egy személyre szabott autó. Ahogy a kormányt fordítja… szinte mindent rá szabtak.”

„Szóval ha egy versenyzőt beraksz ebbe a csapatba és ebbe az autóba, ő más vezetési stílussal fog rendelkezni. Lehet, hogy nem fog működni. Annak a pilótának egy másik csapatban kell versenyeznie, ahol magára fejlesztheti az autót, ami passzolhat hozzá. Sok remek versenyző van…”

„Lewis nyilvánvalóan egy nagyszerű világbajnok, aki fantasztikus munkát végzett az évek során. George Russell kétségkívül egy hihetetlen, keményen dolgozó fiatal pilóta. Lando Norris, Oscar Piastri… azt mondanám, ők most kifejezetten érdekesek, mert egymás ellen harcolnak, a határon mennek. Ez egy roppant érdekes párosítás lehet. De hogy konkrétan megválaszoljam a kérdést: nem tudom!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: