DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

Borzasztóan leszakadt az F1-es riválisoktól a Williams, évekbe telik a felzárkózás

James Vowles szerint annyi épület és eszköz hiányzik, hogy azt évekbe telik pótolni, plusz az egész Williams kultúráját meg kell változtatni.

Az idei évtől vette át a Williams csapatfőnöki posztját a Mercedestől érkező James Vowles, aki azonnal meg is kezdte az utóbbi években a mezőny legvégére süllyedő istálló újraépítését, és kézbe vette a kormányrudat.

A szakmai stáb már elkezdett formálódni, nemrég hivatalosan is bejelentették azt a Formula.hu által már korábban is megszellőztetett hírt, hogy Pat Fry az Alpine-tól érkezik technikai igazgatónak, és a mi forrásaink azt is hozzáteszik, hogy Nick Chester érkezése is várható.

f1-williams-wolves



Vowles közben nagy erőkkel dolgozik azon is, hogy az istálló teljességgel idejétmúlt infrastruktúráját is versenyképes állapotba hozza – de szerinte ezek a változtatások olyan mélyről indítják el a csapatot, hogy mire a hatásuk ténylegesen látszani fog, az még évekbe telik.

„Mivel jelen pillanatban rengeteg épület és eszköz hiányzik, még ha holnap meg is ejtenénk az első kapavágást, akkor is 36 hónap (tehát két és fél év) lenne, mire a nagy beruházások nagy része elkészülne” – mondta az Autosportnak a korábbi Mercedes-stratéga. 

Vowles az utóbbi időben hangsúlyozta, hogy az infrastrukturális beruházásokat ki kellene venni a költségsapka alól, hogy ezzel is lehetőséget adjanak a csapatoknak arra, hogy egyenlőbb feltételek szerint dolgozhassanak. Hiszen teljesen másképp tud reagálni egy-egy problémára az, akinek már megvan a szükséges épülete és eszköze, és másképp az, akinek nincs. 

4-friday-budapest-2023_resize

„Ez nagy eltérés sok más csapathoz képest, akik már rendelkeznek ezekkel az eszközökkel. Ez a 36 hónap nem egy abnormális időtartam, a nagyon gyors munka jelentene 24 hónapot. És ez még csak annyi, hogy elkészülnek a beruházások, ez még nem változtatja meg a viselkedést, a szokásokat, a kultúrát, a rendszereket, a működést. Ez csak annyi, hogy a most hiányzó épületek és eszközök működésbe állnak” – magyarázta.

„Ha ez megvan, ehhez hozzátesszük azt az időt, ami alatt megtanuljuk használni, aztán neki lehet állni felzárkózni azokhoz a riválisokhoz, akik 15 éve használják ezeket. Amikor ötéves tervről beszélünk, azt jó okkal tesszük.”

„A meghonosítandó kultúrán nagy erőkkel dolgozom, de az sem változik meg egy éjszaka alatt. A tapasztalatom alapján egy 800 emberrel dolgozó szervezetnél három év, mire ez a kultúra megváltozik. Ezt a számot most csak én találtam ki, de éppen elégszer csináltam ilyet a sportban ahhoz, hogy tudjam. Az infrastruktúra és a kultúra szerintem három év alatt már mérhető teljesítményt ad, de az még nem bajnoki szint.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: