DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 20. szombat
F1

A Mercedes következő nagy dobása: Frederik Vesti

Egy dán fiatal a Mercedes juniorprogramjának az egyik legmeggyőzőbb tagja: a mindössze 21 éves Frederik Vesti jó eséllyel pályázhat a jövőben egy F1-es ülésre.

Az idei Formula-2-es bajnokság jelenleg második helyén álló dán pilóta a Mexikói Nagydíjon vezetheti először a Mercedes autóját szabadedzésen. Vesti 2021 óta tagja a csillagosok utánpótlás-programjának: George Russell 2018-as szereplése után az első, aki a németek juniorjaként versenyez az F1-hez legközelebb álló kategóriában. Miért figyelt fel rá az alakulat, és mivel tudta meggyőzni őket a dán tehetség?

Karrierkezdet

2012-ben, tízévesen kezdett el aktívan gokartozni, majd 2016-ban, a Formula Ford Dániában rendezett bajnokságában debütált együléses autókban. A széria negyedik helyének megszerzése után 2017-ben a Formula-4 amerikai és dán fordulóiban is feltűnt a rajtrácson: előbbit csak a huszonkilencedikként, míg utóbbit ezüstérmesként zárta. Ezzel párhuzamosan az ADAC Formula-4 bajnokságában szintén szerepelt a Van Amersfoort Racing színeiben, amit a hetedik hely bezsebelésével zárt Vesti.

2018-ban sikeresebb évet zárt az ekkor mindössze 16 éves dán: az ADAC Formula-4 bajnokságában ezúttal a negyedik helyen végzett továbbra is a VAR pilótájaként, míg az olasz F4-et a tizedikként zárta. Ebben az évben vezetett először Formula-3-as autót is: a Makaói Nagydíjon a tizenötödik helyezést sikerült megszereznie.

Az igazi áttörést a 2019-es év hozta meg a dánnak: a Prema csapatához átszerződve a Makaói Nagydíjat ezúttal a tizedik helyen zárta, míg a Formula Regional bajnokságát 13 győzelemmel és 20 dobogós helyezéssel nyerte meg. 2020-ban a Formula-3 mezőnyét erősítette szintén az olasz Prema színeiben, ahol az összetettbeli negyedik helyezésre volt elég a teljesítménye.

A Mercedes juniorprogramA brackley-i alakulat hivatalosan 2021-ben jelentette be Vestit utánpótlás-programjának tagjaként, ám Toto Wolff már a Formula-4-ben töltött évei alatt felfigyelt a fiatal tehetségre. Egy Hockenheimben aratott győzelme után a csapatfőnök adta át neki a trófeát – erre a dán leigazolása évében így emlékezett vissza:

„Ott volt a pódiumon, egyszerűen hihetetlennek érződött. Akkor jöttem rá, hogy mindent meg kell tennem azért, hogy a Mercedes pilótája lehessek Toto irányítása alatt. Tisztában vagyok azzal, hogy nem tökéletes a teljesítményem, de megmutattam, hogy a nehéz pillanatokban is összeszedett tudok lenni. Szerintem ez egy döntő szempont egy pilóta karrierjében” – árulta el a Motorsport.com oldalának Vesti, hogy mivel győzhette meg a csapatfőnököt.

A szezont ismét a Prema pilótájaként a Formula-3 bajnoksága negyedik helyén zárta, 2022-ben pedig az ART GP színeiben Théo Pourchaire csapattársaként a kilencedik helyen végzett. Az év végén tesztelési lehetőséget kapott a Mercedestől, Andrew Shovlin mérnökigazgató pedig elégedetten nyilatkozott a dánról: „Tökéletes napot teljesített, minden hibát elkerült. Úgy tűnt, jól is érezte magát.”

A 2023-as szezon

Az idei évben is a Formula-2 mezőnyét erősíti Vesti, ám visszatért korábbi alakulatához, a Premához, Oliver Bearman csapattársaként. Négy győzelemmel és három dobogós helyezéssel a bajnokság második helyén áll Pourchaire mögött. A dántól kimagasló teljesítményt láthattunk a szezon során: azonban a Belga Nagydíj főfutamán a rajtrácsra menet megcsúszott, és a falban kötött ki – ez a hiba a bajnoki tabella első helyezésébe került.

Még három helyszínre látogat el a Formula-2 mezőnye a 2023-as szezon során, így Vestinek hat futamon lesz lehetősége behoznia a 12 pontos lemaradását Pourchaire-rel szemben: azonban a bajnokság alakulásába a Red Bull junior Ayumu Iwasa, az alpine-os Jack Doohan és Victor Martins, de akár a csapattárs, Oliver Bearman is beleszólhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: