DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Meddig tart a nyári szünet és mikor lesz a következő F1-es futam?

Egy hónap pihenőre vonul az F1, majd augusztus végén a Holland Nagydíjjal folytatódik a bajnokság. Íme a versenynaptár, és a nyári szünet tudnivalói.

A Belga Nagydíjjal nyári szünetre vonult az F1, a július utolsó hétvégéjén tartott verseny után kötelező pihenőt kell tartaniuk a csapatoknak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most 14 napos kötelező gyárbezárás következik, amely alatt senki nem dolgozhat, minden alkalmazott eltávon van: a szabályzat szerint semmi nem történhet, sem gyártás, sem fejlesztés, sem tervezés nem folyhat, csak a gyárépület alapvető működtetése megengedett.

f1-zandvoort



Bezárják a szélcsatornákat is, bár a karbantartás engedélyezett, viszont a marketinges részleg ebben az időszakban is dolgozhat.

Minderre a rendkívül túlterhelt szezon miatt van szükség, hiszen idén is 22 versenyen kell helytállni (mert kettőt töröltek a versenynaptárból), 21 hétvége alatt 12 futamot kellett teljesíteni, júliusban pedig öt hétvége alatt négyet, ami brutális terhelést jelent a csapatok, az alkalmazottak számára.

 

Mikor és hogyan folytatódik az F1-es szezon?

A leállás után aztán megint beindul az őrület. Augusztus utolsó hétvégéjén, 25-27-én a Holland Nagydíjjal, Zandvoortban tér vissza a mezőny és indul újra a bajnokság, ettől kezdve pedig 14 hétvége alatt további 10 nagydíjat bonyolítanak le.

A menetrendet tovább nehezíti, hogy a végére ér az európai idény: Zandvoort után egy héttel, back-to-back jön Monza, ezt követően pedig már csak Európán kívüli futamok szerepelnek a versenynaptárban.

Szeptember 17-én Szingapúr, szeptember 14-én Japán következik, október 8-án jön Katar, aztán következik egy brutális triple header, vagyis három hét alatt három futam Austinnal, Mexikóval és Sao Paulóval. Ezt egy hét szünet követi, majd jön az idényt lezáró back-to-back: előbb a szombat esti futammal debütál Las Vegas, majd Abu Dhabi tesz pontot a 2023-as F1-es bajnokság végére. Ez azt jelenti, hogy a szezon utolsó öt futamát hat hét alatt bonyolítják le.

A hátralévő menetrend:

Augusztus 27. Holland Nagydíj Zandvoort  
Szeptember 3. Olasz Nagydíj Monza  
Szeptember 17. Szingapúri Nagydíj Szingapúr  
Szeptember 24. Japán Nagydíj Suzuka  
Október 8. Katari Nagydíj Lusail  
Október 22. USA Nagydíj Austin  
Október 29. Mexikóvárosi Nagydíj Mexikóváros  
November 5. Sao Pauló-i Nagydíj Interlagos  
November 18. Las Vegas-i Nagydíj Las Vegas  
November 26. Abu Dhabi Nagydíj Yas Marina
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: