DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

Verstappen nyert, de Leclerc-é az F1-es Belga Nagydíj pole-ja

Max Verstappen lelépte a mezőnyt, de Charles Leclerc-é a Belga Nagydíj pole-ja: jól ment Perez, Hamilton és Piastri is.

Nyolc tizedmásodperccel nőtt a mezőny fölé a világbajnok a Belga Nagydíj időmérőjén, de egy büntetés miatt cask a hatodik helyről rajtolhat: a pole-pozíciót a Red Bullokat szétválasztó, újfent parádés időmérős kört futó Charles Leclerc húzta be. Sergio Perez állhat fel mellé az első sorba, a George Russellt nyolc tizeddel legyőző Lewis Hamilton és Carlos állhat fel a második sorba, az ötödik pozíció pedig a Lando Norrist legyőző Oscar Piastrié.

Az Aston Martinoknak nem volt esélyük előrébb jönni az ötödik sornál, az Alpine-ok nem jutottak Q3-ba és Esteban Ocon meg is törte az autóját, Yuki Tsunoda pedig legyőzte Daniel Ricciardót, akinek elvették a Q2-be jutó körét.

f1-leclerc-ferrari_4

Hogy zajlott?



Az éppen időben elálló eső és a száradó pálya miatt tízperces késéssel indult az időmérő az F1-es Belga Nagydíj pénteki napján – ami a vasárnapi nagydíj rajtrácsáról volt hivatott dönteni.

A Q1-ben folyamatosan száradt a pálya, a végére már egy szárazabb ív is kialakult itt-ott, így végül a legutolsó körök döntöttek – pórul pedig Daniel RIcciardo járt, aki az Eau Rouge-ban lement a fehér vonalon túlra, így az egyébként továbbjutó körét elvették, és kiesett már ebben a szakaszban. Mellette meglepetésre búcsúzott mindkét Williams, kiesett Guanyu Zhou és a sor végén záró Nico Hülkenberg is, az élen viszont nem sok mindent jósolhattunk meg: Charles Leclerc volt a leggyorsabb, két tizedmásodpercet adott Max Verstappennek, két és felet Lewis Hamiltonnak, rajtuk kívül pedig még Carlos Sainz fért be fél másodpercen belülre. A McLarenek nem mozogtak olyan jól, mint várhattuk, Lando Norris hibázott is egyet, ő csak a 14. helyen tudott továbbjutni a Q2-be.

A Q2-ben már olyan szinten száradt a pálya, hogy a szekció közepén a csapatok úgy döntöttek, hogy eljött az ideje a slick gumiknak, de annyira hosszú egy kör, hogy nagyon szűken volt csak idő megmelegíteni őket – megint az utolsó pillanatokban estek be az igazán jó körök. Max Versappennek itt volt egy kis szerencséje, a világbajnok nem talált bele ebbe az utolsó körbe, de végül tizedikként bejutott a Q3-ba – részben annak köszönhetően, hogy Pierre Gaslyt kicsit feltartották a végén, így ő kiesett ebben a szakaszban. Mellette búcsúzott a hibázó és az Alpine-t falba csapó Esteban Ocon is kiesett, így az Alpine nem jutott be a Q3-ba, és kiesett még a slickeket először felrakó Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, illetve Yuki Tsunoda is. A Q3-ban ott volt a két Red Bull, a két Mercedes, a két Ferrari, a két Aston és a két McLaren – vagyis az öt legjobb csapat, a szekció sztárja pedig Oscar Piastri volt, aki egy parádés körrel az élen zárta a Q2-t.

A szekció után egyébként Verstappen heves vitát folytatott a mérnökével a rádióban a stratégia kapcsán – nem volt  boldog a csapat döntésétől, Gianpiero Lambiase viszont azt válaszolta, hogy csak így lehetett megoldani, de akkor a Q3-ban legyen kedves megmondani, hogy mit akar.

A Q3-ra már engedélyezték a DRS-t és száraznak nyilvánították a pályát, az első próbálkozások során pedig meglepetést okozott a Ferrari: Leclerc volt a leggyorsabb, bő egy tizeddel megelőzte Verstappent, a harmadik helyre pedig Sainz jött be a McLarenek, Hamilton és Alonso elé – Perez csak a nyolcadik pozícióba hozta a másik Red Bullt. 

A második próbálkozásokra viszont már nem volt kérdés: Verstappen összerakta a körét, és nyolc tizedmásodperccel (!) legyőzte azt a Leclerc-t, aki maga is rengeteget javított a tovább száradó pályán. Verstappen így űridővel nyerte az időmérőt, de a pole-pozíció nem az övé: egy rajtbüntetés miatt a hatodik helyről indulhat, a pole-ba pedig Leclerc állíthatja le a Ferrarit. Mellőle Sergio Perez indulhat, Lewis Hamilton és Carlos Sainz hozza a második sort, a McLarenek pedig csak hatodik-hetedikek lettek most, méghozzá úgy, hogy Piastri volt a gyorsabb. George Russell a nyolcadik, az Astonoknak nem volt esélyük előrébb kerülni az ötödik sornál.

A Belga Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:46,168
2. Charles Leclerc Ferrari +0,820
3. Sergio Perez Red Bull +0,877
4. Lewis Hamilton Mercedes +0,919
5. Carlos Sainz Ferrari +0,984
6. Oscar Piastri McLaren +1,197
7. Lando Norris McLaren +1,501
8. George Russell Mercedes +1,637
9. Fernando Alonso Aston Martin +1,675
10. Lance Stroll Aston Martin + 2,673
11. Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:53,148
12. Pierre Gasly Alpine 1:53,671
13. Kevin Magnussen Haas 1:54,160
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo 1:54,694
15. Esteban Ocon Alpine 1:56,372
16. Alexander Albon Williams 2:00,314
17. Guanyu Zhou Alfa Romeo 2:00,832
18. Logan Sargeant Williams 2:01,535
19. Daniel Ricciardo AlphaTauri 2:02,159
20. Nico Hülkenberg Haas 2:03,166
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: