DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

F1-es csapatok a női bajnokságban!

Szintet lép az F1 Academy: a következő szezontól kezdve immár minden F1-es csapat benevez egy pilótát az egyetlen nemzetközi női formulaautós sorozatban, akik az istálló festését is viselik majd.

A W Series megszűnése után egyedüliként megmaradt női formulaautós nevelősorozat, az F1 Academy idén indult útjára, a mezőnyt összesen 15 versenyzőnő alkotja öt utánpótláscsapat képviseletében. Az F4-es autókat futtató bajnokság többek között a WEC és a DTM betétprogramjaként is szerepelt már idén, az utolsó előtti forduló pedig egy önálló esemény lesz az előttünk álló hétvégén a Paul Ricard-on – mielőtt három hónap szünet után végül Austinban, az F1-es USA Nagydíj hétvégéjén lezárul az idény.

Arról már tavasszal beszélt Stefano Domenicali, hogy 2024-től kezdve a bajnokság az F1-es hétvégék része lesz majd, most pedig egy talán ennél is fontosabb kapocs került bejelentésre a száguldó cirkusz és a nevelőszéria között. A 15 ülésből 10 ugyanis a következő szezontól kezdve az F1-es csapatoké lesz: minden istálló nevez egy hölgyversenyzőt egy autóba, s ezek a versenygépek a királykategória alakulatainak festését viselik majd.

f1academy_1



A sorozat igazgatója, Susie Wolff, akinek munkásságát Domenicali is méltatta a bejelentés kapcsán, a következőt mondta el e fejleményről: „Ez a mérföldkő nem csupán azt mutatja meg, milyen mély az F1 Academy támogatottsága a sportág részéről, de egyúttal fiatal lányok egész generációját inspirálja majd arra, hogy felismerje, milyen lehetőségek lehetnek számukra a motorsportban a pályán és azon kívül egyaránt. Azzal, hogy jövőre csatlakozunk az F1 versenynaptárához, s a versenyek felvezetőjeként megrendezzük a Discover Your Drive eseményeket, bízom abban, hogy hosszú távon is pozitív hatást tudunk kifejteni a sportágunkra.”

A rajtrácson fennmaradó öt hely kiosztásának módjáról még nem történt bejelentés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: