DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Exkluzív: Az F1 vezére a Magyar Nagydíjról

Stefano Domenicali, az F1 első embere adott exkluzív interjút a Formula.hu-nak a Hungaroringről és a Magyar Nagydíjról.

Ma délután hivatalosan is bejelentésre került, hogy szerződést hosszabbított egymással az F1 és a Hungaroring, így még hosszú-hosszú évekre biztossá vált a Magyar Nagydíj helyzete. 

A Formula.hu utazó tudósítója, Mészáros Sándor Stefano Domenicalival, az F1 vezérigazgatójával készített egy hosszabb interjút péntek délután az F1-vezér hungaroringi irodájában, amely során természetesen ez a téma is szóba került – még a hivatalos bejelentés előtt.

„Az érzések nagyon jók, nagyon pozitívak, ahogy mindig, amikor Magyarországra jövünk: nagyszerű volt ennyi embert látni a pálya körül már pénteken annak ellenére, hogy az időjárás nem volt a legjobb” – mondta Domenicali.

domenicali1



„Ez nagyszerű, mert 1986 óta jövünk ide, és attól a naptól kezdve évről évre nagyobb a szenvedély itt a Formula–1 iránt, és ezt remek látni. Mi is rendkívül izgatottak vagyunk ettől, lenyűgöző látni, hogy hányan várják, hogy a hősök kimenjenek a pályára – ez pedig jól mutatja, hogy mi ma az F1 nemcsak Magyarországon, nemcsak Budapesten, hanem a közeli régiókban is, hiszen sokan jönnek ide külföldről” – tette hozzá az F1 első embere.

Azt Domenicali is megerősítette, hogy a magyarországi rajongók az egyik legszenvedélyesebb szurkolást mutatják be évről évre, ez is sokat emel a Magyar Nagydíj hagyományosan jó hangulatán, atmoszféráján.

„Nagyon jók az itteni szurkolók, sok különböző sapkát látni, sok különböző pilótát támogatnak, ami nagyszerű. Amit mi látunk egyre többször a világban, hogy egyre több gyerek, egyre több hölgy, egyre több lány érkezik a pályákra egyre nagyobb szenvedéllyel, a Formula–1 közössége egyre sokszínűbb, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ezt látjuk alakulni Budapesten is.”

Arról korábban már mi is írtunk, hogy a Magyar Nagydíj hosszabb távú megtartásához létfontosságú volt az a nemrég bemutatott fejlesztési terv a Hungaroringen, amellyel több lépcsőben az egész létesítmény megújul, modernné, a kor követelményeinek teljes mértékben megfelelővé válik. 

Mivel egyre kevesebb versenyt rendeznek Európában, kiemelten fontos, hogy ebben a szűk körben a Magyar Nagydíj ott maradhat és továbbra is vendégül láthatjuk a száguldó cirkuszt.

„Nem árulok el titkot azzal, ha azt mondom, hogy ez (a bemutatott tervezet) nagyon-nagyon jó. Ez megint egy kézzelfogható jele annak, hogy hogy itt a közösség, nemcsak a promóter, hanem a kormány és az emberek hosszabb távon gondolkodnak a Formula–1-ben. Erre (a befektetésre, a megújulásra) most szükség volt, mivel az F1 szerte a világon növekszik, és mindannyiunk felelőssége, minden promóter felelőssége, hogy mindenhol jobb környezetet, feltételeket ajánlhassunk a szurkolóknak, és mindenkinek, aki az üzlet része – hogy lehessen egy hihetetlen tapasztalatuk, ami nagyon fontossá válik a jövőre nézve.” 

domenicali3

A Hungaroring változtatásai elengedhetetlenek voltak a Magyar Nagydíj számára

„Nagyon elégedett voltam a tervekkel, és ez nyilván egy nagy elhatározás az anyagi befektetés, és a felelősség szempontjából is, de még egyszer mondom: nagyon jó volt találkozni a miniszterekkel ezen a hétvégén, mert nagyon szeretnék megnyomni a zöld gombot a lehető leghamarabb.”

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hogyan zajlott a közös munka, milyen befolyással bírt a tervekre a FOM.

„Természetesen együtt dolgoztunk. Ariane (Frank-Meulenbelt) hihetetlen munkát végzett promóterként a projekt koordinálásában, a feladatokban, amiket el kell végezni, és a befektetésekben, amiket meg kellett találni. Mi közösen, a tapasztalatunkat kamatoztatva szorosan dolgoztunk ezen, tanácsot adtunk, hogy hogyan lehet maximalizálni az élményt minden résztvevő számára. A közös munka mindig jó, itt sosem volt ezzel probléma, mert szorosan együttműködünk, ami mindig is a Magyar Nagydíj erőssége volt” – dicsérte a magyar felet Domenicali.

„Ez a befektetés egy újabb jele az elköteleződésnek, nagyon nagy pozitívum, hogy ezt a projektet bemutatta az ország és a promóter – ezzel megmutatták, hogy hosszabb távon szeretnének láthatóságot biztosítani az F1-nek annak ellenére, hogy még az előző szerződés is évekig érvényben volt” – zárta gondolatait a témában az F1 vezére. 

 

Az F1 otthona Magyarországon a Hungaroring

A Hungaroring folytonosság tekintetében a jelenlegi ranglista második helyén áll, a mogyoródinál régebben csak Monzában rendeznek F1-es futamot megszakítás nélkül. A pályát a történelmi helyszínek között tartják számon és építenek régóta fennálló kapcsolatra. A közelmúltban egy másik pálya, a Balaton Park is megnyitotta kapuit Magyarországon: a komplexumot a motorsport iránti szenvedély jeleként, nem pedig potenciális új F1-es helyszínként konstatálja az F1 fővezére. 

„Hallottam a pályáról, de azt mondhatom, hogy soha nem kaptunk hivatalos megkeresést a vezetőitől, hogy beszéljünk az F1 kapcsán. Nem akarok tiszteletlen lenni, mert az nagyszerű hír, hogy a motorsport iránti szenvedély növekszik, de Magyarországon a Formula–1 otthona Budapest. A Balaton Park jó lehetőség a növekedésre, mert a motorsport csúcsa az F1, de mielőtt valaki eljut a Himalájára, előbb megmászik kisebb hegyeket – itt ugyanígy lehet tapasztalatot szerezni. De az F1 otthona itt a Hungaroring.”

A Stefano Domenicalival készített beszélgetés további részeivel, melyben Max Verstappen dominanciájáról, az F1 jövőjéről, üzleti részéről, terveiről is beszél, hamarosan jelentkezünk!

domenicali2

Stefano Domenicali jól érzi magát Magyarországon
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: